IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за влизане във Facebook струват само 5,20 долара в тъмната мрежа

Твърде много лична информация е достъпна за хакери след многократни нарушения на сигурността

20:42 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Може би това е най-депресиращият аспект от последния скандал около ползването на лични данни от Facebook, а именно, че дадена самоличност може да бъде продадена онлайн само за няколко долара, пише Market Watch, цитирайки доклад на маркетинговата агенция Fractl.

Компанията анализира всички измами, свързани с трите големи тъмни мрежи (Dark web) - Dream, Point и Wall Street Market в продължение на няколко дни през изминалия месец. 

Тъмната мрежа е част от интернет, която хората могат да използват само със специален софтуер или разрешение за достъп. За да направят анализа си, Fractl влиза в тъмната мрежа чрез браузъра Tor. Потребителите използват тъмната мрежа, за да купуват иначе незаконни вещества като наркотици, пиратско съдържание от филми или музика, скимиращи устройства за кредитни карти и други. 

Данните, необходими за влизане в даден акаунт във Facebook (потребителско име и парола), могат да бъдат продадени на всеки за 5,20 долара, а за PayPal за 247 долара и то за сметка със сравнително голям баланс, пише в доклада.

Цялата онлайн идентичност, включително финансови акаунти, могат да бъдат продадени само за около 1200 долара в тъмната мрежа, открива Fractl. Това е възможно, тъй като твърде много лична информация е достъпна за хакери, след многократни нарушения на сигурността от страна на много компании.

„Всичко това се свежда до търсенето и предлагането“, казва Адам Левин, основател на компанията за киберсигурност CyberScout. Според него след като хакерите се сдобият с дадена лична информация, те се опитват да я продадат, колкото се може по-бързо.

„Данните за студент, който не притежава много пари в банка, могат да струват 50 долара, докато за друг човек с голям портфейл могат да бъдат искани много повече пари“, обясни Ал Паскюал, страши вицепрезидент в компанията за сигурност Javelin. Според Паскюал данните за гласоподавателите също са уязвими и ценени по време на изборния сезон, като дори и електронните машини за гласуване могат да бъдат компроментирани.

Данните на даден потребител от акаунта му в Airbnb например могат да бъдат продадени за около 8 долара. Измамниците успяват да променят данните за плащане на лицето, което отдава даден имот и така да откраднат приходите му или пък крадат нечия самоличност, за да си резервират собствения престой. Airbnb актуализира мерките си за сигурност през последната година.

„Потребителите трябва винаги да използват двуфакторна ауторизация, когато е възможно, като например парола и защитен въпрос или чрез използване на биометрични данни като пръстов отпечатък“, съветва Паскюал.

Различните компании за платежни услуги предлагат различни стратегии за борба с онлайн измамите, но така или иначе експертите съветват, когато е възможно потребителите да се регистрират за получаване на нотификации за всяка трансакция, която се извършва от техен акаунт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още