Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Facebook попълва редиците на своите интернет съдии

Ние не сме интернет полицията, коментира съпредседателят на новия орган, според когото решенията му са по-скоро насоки за бъдещето

Facebook попълва редиците на своите интернет съдии

Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Почти година и половина след обявеното създаване на независим орган Facebook вече съобщи кои са първите членове: група от 20 защитници на правата на човека, политици, журналисти, учени и активисти от цял свят скоро ще подлагат на гласуване противоречиво съдържание в платформата и по този начин ще противодействат на речта на омразата, дискриминацията и фалшивите новини.

Сред членовете са бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмит, носителят на Нобеловата награда Таувалкол Карман от Йемен и бившият главен редактор на бритянския в. Guardian Алън Ръсбриджър.

„През последните години въпросът какво съдържание трябва да остане и кое трябва да бъде премахнато и кой трябва да реши за това, става все по-належащ за обществото", написа социалната мрежа. Този надзорен орган е версията на Върховния съд на Facebook, подкрепен е със 130 милиона долара от независим фонд и се очаква да нарасне до 40 членове в бъдеще.

Още по темата

„Ние не сме интернет полицията", каза съпредседателят и бивш федерален съдия на САЩ Майкъл Макконъл. Решенията на групата трябва да се разглеждат като насоки за бъдещето, пояснява той пред CNBC.

„Една от основните предизвикателства в дигиталната ера е защитата на свободата на изразяване и правата на човека“, каза Торнинг-Шмит в конферентен разговор в сряда.

Facebook, и в крайна сметка неговият изпълнителен директор Марк Зукърбърг, взеха някои от най-трудните решения относно съдържанието в социалните медии досега, признава тя. „Мисля, че това е огромна стъпка за глобалната общност – фактът, че Facebook реши да промени това“, допълни Торнинг-Шмит.

Коронакризата показва още веднъж, че онлайн дискусиите могат да имат опасни последици. Facebook твърди, че е заличил стотици хиляди публикации с дезинформация, която би могла да причини вреди на здравето. Много потребители не могат да направят разлика между достоверна информация и теории на конспирацията. А по отношение на проверката на фактите Facebook се подпомага от повече от 60 организации.

Но не винаги е ясно къде се намират границите на свободата на изразяване. Това се отнася за дискусиите за коронавируса, както и за други теми. Докато някои искат Facebook да се намесва по-често, други обвиняват мрежата в цензура. И левият, и десният политически спектър гледа на себе си като на намиращ се в неравностойно положение.

Facebook и особено главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг носят отговорност за грешките - от расовите обиди до натрапването. Никъде другаде не се събират толкова много хора от различни култури и различни правни схващания, колкото в най-голямата в света социална мрежа.

Само Facebook има почти 2,4 милиарда потребители по целия свят. А съдилищата са само частично отговорни за възникналите конфликти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
преди 2 месеца
Интернет-...какво ??? СЪДИИ ???

Кой е упълномощил и овластил келешът с ръбеста глава да раздава правосъдие? Не се ли взе много насериозно тоя *** че да овластява някакви анонимници с управленски правосъдни функции, все едно е някакъв монарх ???

Ама това е защото потребителите си траят - вместо да гонят тоя *** за нарушаване на гражданските им права. И мене ми писвапостоянно да ме бамват само защото съм казал истината !!!
1
 
3
 
2
преди 2 месеца
Поставете във Фейсбук знамето на победата (над Райхстага),

https://regnum.ru/uploads/pictures/news/2016/05/06/regnum_picture_1462535724201129_normal.jpg

кажете си: омммм, вярвам в демокрацията оммммм.....
зашо ме баннаха за 1 месец омммоммммомммм.....
Абе защо бе! оммммммм ???
1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Де да беше вярно всичко което фейсбук пропагандира- цена нямаше да има. Ама малко послъгват, не че другите остават назад де. Лека справка за който иска- намерете мишо шамара и го попитайте колко и за какво са му изтрити профилите

Още от Социални мрежи
86% от енергията, която Facebook е ползвала през 2019 г., е възобновяема