IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook попълва редиците на своите интернет съдии

Ние не сме интернет полицията, коментира съпредседателят на новия орган, според когото решенията му са по-скоро насоки за бъдещето

10:53 | 07.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO</em></p>

Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

И така Facebook си създава орган, който трябва да взема решения относно претеглянето на основните права отвъд националните граници и културните кръгове: един вид собствен конституционен съд за най-голямата социална мрежа в света. Той трябва да помага на Facebook в спорове с и сред неговите потребители и да успокоява критиците. Не е сигурно обаче дали ще успее.

Надзорният съвет ще трябва да решава преди всичко етични въпроси: Какви са границите на клеветата? Откъде започва детската порнография? Какво е расизъм?

На първо място комисията трябва да разглежда жалби относно заличени публикации, които сама избира. Има три основни фокуса: „Първо, случаи, които засягат много потребители, второ, случаи, които са от голямо значение за публичния дискурс, и накрая - случаи, които повдигат важни въпроси относно правилата на платформата“, заяви американският конституционен адвокат Майкъл Макконъл, който заедно с Торнинг-Шмит ще председателства комисията. Те и още двама членове бяха назначени от Facebook и им беше позволено сами да попълнят останалите места в органа.

Сред избраните е и унгарецът Андраш Сажо, бивш съдия и вицепрезидент в Европейския съд по правата на човека, и Майна Киай, кенийка, правозащитен активист и бивш специален докладчик на Организацията на обединените нации. Очаква се броят на членовете да нарасне от 20 на 40 през следващите няколко месеца.

Facebook разполага с насоки за своето съдържание, така наречените стандарти на общността. Според тези насоки по-голямата част от недопустимите твърдения се заличават с помощта на изкуствен интелект. Модераторите решават за други публикации, но тълкуването винаги създава трудности. Дори съдиите в дадена страна преценяват отделни дела по различен начин - както показва случаят с Ренате Кюнаст от Зелените. Тя беше предприела съдебни действия срещу потребители на Facebook, които я обидиха като „кучка“ и „педофил“.

Преди Висшият окръжен съд в Берлин да постанови, че тези изрази отговарят на дефиницията за обида, по-нисш съд обяви, че това е приемливо като израз на мнение.

Въвеждането на надзорния съвет е и вид признание във Facebook: „Ако свържете два милиарда души, ще видите най-красивите и грозни аспекти на човечеството", каза Зукърбърг, когато за първи път представи идеята за Борда преди две години. Това е бил един от най-трудните му уроци.

Зукърбърг често е критикуван, че сам взема мащабни решения за милиарди хора. Сега той създаде надзорен орган, който също така да даде препоръки за правилата на Facebook в дългосрочен план. Но вероятно критиците няма да бъдат убедени.

Междувременно само в рамките на една година петима от девет членове на Борда на директорите напуснаха Facebook. Това означава всички, освен Зукърбърг, оперативният директор Шерил Сандбърг и инвеститорите Питър Тил и Марк Андрийсън, които са част от семейството на Facebook. Зукърбърг назначи шефа на Dropbox Дрю Хюстън и мениджъра на Paypal Пеги Алфорд, и двамата - близки негови приятели.

Според медийните съобщения „ренегатите“ са имали чувството, че са пренебрегвани, например по въпросите на прозрачността и корпоративната култура или в спора по въпроса дали публикациите на политиците трябва да се проверяват за тяхната истинност. Марк Зукърбърг продължава да позволява на политиците да разпространяват лъжи и не отбелязва изявления, които са доказани като грешни. Избирателите биха могли да получат по-добра картина за политиците, обяснява той решението си.

С повече от 50 процента от акциите с право на глас, Зукърбърг може да заглуши мнението на останалите членове на борда при всяко решение. Усилията през последната година да се промени нещо по отношение на тази неограничена власт се провалиха - поради ветото на Зукърбърг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Интернет-...какво ??? СЪДИИ ???Кой е упълномощил и овластил *** с ръбеста глава да раздава правосъдие? Не се ли взе много насериозно тоя *** че да овластява някакви анонимници с управленски правосъдни функции, все едно е някакъв монарх ??? Ама това е защото потребителите си траят - вместо да гонят тоя *** за нарушаване на гражданските им права. И мене ми писвапостоянно да ме бамват само защото съм казал истината !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Поставете във Фейсбук знамето на победата (над Райхстага),https://regnum.ru/uploads/pictures/news/2016/05/06/regnum_picture_1462535724201129_normal.jpgкажете си: омммм, вярвам в демокрацията оммммм.....зашо ме баннаха за 1 месец омммоммммомммм.....Абе защо бе! оммммммм ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Де да беше вярно всичко което фейсбук пропагандира- цена нямаше да има. Ама малко послъгват, не че другите остават назад де. Лека справка за който иска- намерете мишо шамара и го попитайте колко и за какво са му изтрити профилите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още