IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция с ултиматум към WhatsApp да спре да предоставя данни на Facebook

Трансферите на данни от WhatsApp до Facebook се случват отчасти без съгласието на потребителите, твърди френският регулаторен орган CNIL

12:47 | 19.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Услугата за изпращане на съобщения на Facebook WhatsApp получи едномесечен ултиматум от един от най-строгите регулатори за защита на лични данни в Европа, който ѝ нареди да преустанови споделянето на потребителски данни с компанията майка, без да получи необходимото съгласие за това, предава Bloomberg.

Френският орган за защита на данните CNIL отправи остро предупреждение към WhatsApp, като издаде официално уведомление, с което го критикува заради „недостатъчно" сътрудничество. Решението се взема година, след като властите на Европейския съюз по въпросите на неприкосновеността на личния живот заявиха, че имат „сериозни опасения" относно споделянето на потребителските данни на WhatsApp за цели, които не са включени в Общите условия и политиката за поверителност.

CNIL „реши да направи това официално известие публично, за да осигури най-високо ниво на прозрачност при масовия трансфер на данни от WhatsApp до Facebook Inc. и по този начин да предупреди за необходимостта засегнатите лица да запазят данните си под контрол", пояснява регулаторът в изявление на своя уебсайт от понеделник. 

Facebook е изправена пред регулаторни препятствия в цяла Европа по редица въпроси, свързани с поверителността. Служители на германския антитръстов орган може да издадат констатации в рамките на няколко дни след проверки за това дали социалната мрежа не злоупотребява с господстващото си положение, когато потребителите подписват споразумения, които позволяват на компанията да събере огромни количества данни. Президентът на Федералната комисия за защита на конкуренцията Андреас Мунд заяви, че разследването ще бъде готово до края на годината.

WhatsApp и Facebook не са отговорили на молбите за коментар по електронната поща.

Сливането на данните на WhatsApp с Facebook бе първата стъпка от страна на социалната прежа през миналата година, за да започне да печели от платформата, след като главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг придоби услугата за съобщения за около 22 млрд. долара през 2014 г. 28-те органа за защита на конкуренцията на ЕС бяха настроени критично от самото начало, като част от тях изразиха притесненията си в общо писмо до съоснователя на WhatsApp Ян Коум през октомври.

Трансферите на данни от WhatsApp до Facebook се случват отчасти без съгласието на потребителите, твърди CNIL. Органът отхвърли аргументите на WhatsApp, че компанията е подчинена само на законите на САЩ, заявявайки, че той става органът, отговарящ за контрола над всяка компания, която обработва данни във Франция.

Френският регулаторен орган заяви в своето изявление в понеделник, че официалното уведомление не е санкция, но WhatsApp би рискувал да получи глоби на по-късен етап, ако не се съобрази с мнението на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още