IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фонд залага на провал на Мъск в битката с Twitter

Greenlight Capital на Дейвид Айнхорн обяви инвестиция в услугата за кратки съобщения

08:15 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят на Greenlight Дейвид Айнхорн. <em>Снимка:&nbsp;EPA/SARAH YENESEL</em></p>

Основателят на Greenlight Дейвид Айнхорн. Снимка: EPA/SARAH YENESEL

В разгара на съдебния спор между Twitter и главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск хедж фондът Greenlight Capital обяви инвестиция в услугата за кратки съобщения. Според писмо, изпратено от основателя на Greenlight Дейвид Айнхорн до инвеститорите в понеделник и разгледано от агенция Ройтерс, той е закупил акциите миналия месец на средна цена от 37,24 долара.

Ако Twitter спечели делото, цената на акциите може да се повиши със 17 долара спрямо тази стойност. Но ако сделката се провали, резултатът вероятно ще бъде понижение от 17 долара. „Така че имаме шанс 50 на 50 за нещо, което би трябвало да се случва в повече от 95% от случаите", пише Айнхорн. Малко преди края на търговията в САЩ в понеделник акциите на Twitter се търгуваха на цена от малко под 41 долара.

Айнхорн, чийто фонд нарасна с 8,4% през второто тримесечие, докато индексът S&P500 се срина с 16%, има дълга история на спорове с Мъск, след като години наред залагаше, че акциите на производителя на електрически автомобили Tesla ще се обезценят. Двамата мъже често са спорили в Twitter.

Сега Айнхорн се завръща за нова битка с Мъск, малко след като през юли Twitter подаде иск срещу Мъск в съд в Делауеър, за да го накара да завърши придобиването на стойност 44 млрд. долара, обвинявайки милиардера, че отказва да изпълни задълженията си към Twitter, „защото сделката вече не обслужва личните му интереси".

Съответният съд в щата Делауеър има основателна причина да накара Мъск да купи Twitter за 44 млрд. долара, както е договорено, твърди Айнхорн. Ако сега „освободи Мъск от отговорност", ще има още много подобни съдебни дела, пояснява той.

Освен това мениджърът заяви, че решенията на съда през годините са „създали голяма степен на предвидимост в тази област". След това обаче Айнхорн поясни, че преди години е написал, полу на шега, че е общоприето, че „Илон Мъск е над закона". Петдневният съдебен процес е насрочен за октомври, докато Мъск поиска дата през февруари.  

В по-общ план Айнхорн, чиито изказвания за икономиката и фондовия пазар отдавна са широко следени, заяви, че „продължаваме да вярваме, че се намираме в мечи пазар" и че фирмата натрупва парични средства за бъдещи инвестиции.

През първата половина на годината Greenlight расте с 13,2% в сравнение с понижение от 20% на индекса S&P500. „Постигнахме положителния си резултат от началото на годината, въпреки че бяхме дълго в условията на мечи пазар", се казва в писмото, като се отбелязва, че неразкритите залози на определени акции са се представили добре.

Greenlight излезе от къса позиция срещу C.H. Robinson Worldwide след скромна загуба и ликвидира дълъг залог върху Rheinmetall след 125% ръст за няколко месеца, тъй като компанията се възползва от германските и европейските разходи за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още