IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос е разпродал акции на Apple и Facebook

87-годишният инвеститор обаче за първи път инвестира в Alphabet

17:29 | 16.02.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма и четири седмици, откакто инвеститорът Джордж Сорос разкритикува силно в рамките на икономическия форум в Давос технологичните компании Facebook и Google, и става ясно, че още по онова време той вероятно се е освободил от много от акциите си в технологични концерни. 

В последния тримесечен отчет на неговия фонд, в който се изброяват вложенията към края на годината, напълно липсват книжа на Alibaba, Amazon, Apple и Facebook. При това към 30 септември Сорос държеше чрез фонда си акции за 70 млн. долара във Facebook.

Разбира се, той не може да упражни сериозно влияние над цената, защото делът му е твърде малък, още повече, че основателите в сектора на технологиите често се подсигуряват и с особени права на глас и по този начин си запазват влиянието.



Все пак Сорос е вкарал акции на ново дружество в портфейла си – става дума за Alphabet. Според доклада той притежава акции на концерна за 4,8 млн. долара. 

87-годишният Сорос, бежанец от Унгария, който направи състояние със залози срещу британския паунд в началото на 90-те години, се ангажира все по-силно с политически каузи. 

В родината си той е недолюбван, защото се застъпва за открито общество и финансира редица проекти и дори цял университет. Във Великобритания пък стана известен като враг на Brexit, а в международен план е дарител на Institute for New Economic Thinking, който възнамерява да революционира науката за икономиката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Ааа ми...по вероятно е позакъсал с кеша и нали не му се получи с втория референдум за брекзита а трябва да финансира....пък оня перхидроления перчем му изпрати бабето в политическо небитие... абе напоследък все пикае срещу вятъра и си е все изваждане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Интересно, дали ще може така да изклати ФБ и Ябълката, както някога - UK. Май тези две компании ще се окажат къде по-жизнено от предполаганото.Не, че особено ми пука за някой от всички споменати субекти, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още