IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sprint и T-Mobile US отново говорят за сливане

Двете компании започват преговори за трети път в рамките на четири години

12:40 | 11.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Sprint и T-Mobile US са подновили преговорите за сливане, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. Двамата конкуренти проучват възможностите за обединяване за трети път в рамките на четири години.

Най-новите преговори започват само пет месеца след като предходните завършиха неуспешно заради липса на разбирателство за това кой ще контролира общия бизнес. Преговорите се случват в разгара на антитръстовата битка между американското правителство и телекомуникационния гигант AT&T.

Не е ясно какви условия обсъждат Sprint и T-Mobile сега и е възможно отново да не стигнат до споразумение. Преговорите все още са в начален етап, допълват източниците.

Случаят е усложнен поради факта кои са собствениците на двете фирми. Японският телеком SoftBank Group притежава близо 85% от Sprint. Германската Deutsche Telekom пък контролира T-Mobile, която е по-голямата компания както по брой абонати, така и по пазарна стойност.

Обединението на компаниите, ако се случи, ще доведе до гигант с близо 100 млн. клиенти. По този начин тя ще изпревари AT&T, която имаше 93 млн. абонати към края на 2017 г., но ще е след Verizon Communications, която имаше 116 млн. в края на годината. Данните включват както ползващите предплатени услуги, така и месечните абонаменти.

Wall Street отдавна чака събирането на третия и четвъртия по големина телекоми в САЩ, а финансовите анализатори твърдят, че компаниите могат да спестяват милиарди долари всяка година, като споделят мрежовата си инфраструктура, магазините и централите си.

Но потенциалното сливане се сблъска с трудности в миналото. През 2014 г. регулаторите при управлението на Барак Обама се възпротивиха на сделката, посочвайки, че четири национални доставчика осигуряват по-голям избор и по-ниски цени на потребителите.

Не е ясно какво ще каже по въпроса администрацията на Тръмп, която блокира сделката между AT&T и Time Warner.

Малко неща са се променили в индустрията от края на предишните преговори, които завършиха през ноември.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още