IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Тийл: Хората трябва да са притеснени за наблюдаващия изкуствен интелект

По думите на предприемача трябва да се прави разлика между инструментите за следене и общите приложения на технологията

18:26 | 24.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Технологичният милиардер Питър Тийл вярва, че хората трябва да бъдат по-притеснени за „наблюдение от изкуствен интелект“ вместо за изкуствения интелект (AI) като цяло, пише CNBC.

Рисковият инвеститор, съосновател на компанията за големи масиви от данни Palantir, обяви по време на събитие в Маями, че по пътя към общото развитие на изкуствения интелект, се стига и до наблюдаващия изкуствен интелект, който описа като „комунистическа тоталитарна технология“.

Тези, които се притесняват като цяло за AI, всъщност „не обръщат внимание на наистина важните неща“, твърди Тийл, допълвайки, че правителствата ще използват изкуствен интелект за лицево разпознаване, за да контролират хората.

Коментарите той направи три години, след като Bloomberg писа, че “Palantir знае всичко за вас“. Тийл е инвестирал и в компанията за лицево разпознаване Clearview AI и стартъпа за наблюдение Anduril.

Palantir, която има пазарна стойност от 48 млрд. долара, е развила технология, която разузнавателните агенции и правителствата ползват, за да засичат подозрителни модели в публични и частни бази данни. Твърди се, че сред клиентите на компанията попадат ФБР и американската армия.

Изкуственият интелект, показан в негативна светлина в научнофантастични филми като „Терминатор“ и “Ex Machina“, е развиван от компании като DeepMind, в която Тийл инвестира, преди тя да бъде придобита от Google.

Еуфорията около изкуствения интелект напоследък отслабна, след като хората осъзнаха, че трябва да бъде изминат дълъг път, въпреки някои обещаващи пробиви в приложението му. Най-напредналите системи с изкуствен интелект остават сравнително нишови и не могат да изпълняват по-общи задачи. Изкуственият интелект, който може да играе бордовата игра „Го“ например, не може да рисува например.

Тийл, известен либертарианец, който е съосновател и на PayPal и има място в борда на Facebook, твърди, че днес Силициевата долина не говори за общия изкуствен интелект толкова колкото го е правила преди шест или седем години.

„Илон вече не говори за това, а Лари (Пейдж) замина за Фиджи и не изглежда да работи по него особено сериозно“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Мен повече ме притеснява естествената простотия..Особено по нашите географски ширини изкуственият интелект няма никакъв шанс в пряк двубой с нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Изкуственият ще върши черната работа на естествения. Ако естествения заповядващ е зъл, то изкуствения ще е направо сатанински!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още