IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достигна близо 6-годишен връх

Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха с 1,3 на сто до 1415,40 долара за тройунция

10:40 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стойността на златото надмина 1400 долара за тройунция за първи път от 2013 г., възползвайки се от бичите настроения, породени от смекчения тон на централните банки по света, както и от отслабения долар и геополитическите сътресения, съобщава Bloomberg. 

Цената на златото с незабавна доставка напредна с 1,7 на сто до 1411,63 долара за тройунция, най-високото ниво от септември 2013 г., като се търгува в последния час при 1405,74 долара за тройунция. Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха с 1,3 на сто до 1415,40 долара за тройунция, което също бележи своеобразен връх от есента на 2013 г. В същото време стойността на долара пада до тримесечно дъно.

Възможността за понижение на основните лихви в САЩ удари долара, докато централните банки в Европа и Австралия също намекнаха, че са готови да предложат допълнителни стимули за засилване на икономическия растеж.

Търсенето на убежище от инвеститорите беше подсилено и от ескалиралото напрежение между САЩ и Иран на фона на сваления американски дрон. Инвеститорите продължават да следят и подготовката около предстоящата среща в края на месеца между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин.

„Имайки се предвид смяната към по-умерен подход на централните банки, виждаме, че интересът към златото се покачва през последните няколко години“, споделя Уейн Гордън, изпълнителен директор за суровините и чуждестранните борси в отдела на UBS Group AG за управление на богатството.

Според него, ако Федералният резерв на САЩ успее да спази очакванията за ниво на инфлацията, закотвено около 2%, понижението на лихвите ще изпрати лихвените проценти надолу към негативна територия, което ще предизвика още по-добро представяне на златото.

Златна треска

„Единственият риск, който виждам пред златото през следващите три месеца, е възможността Фед да не понижи лихвите през юли“, добавя Гордън.

Новата „бича златна треска“ е оправдана, според анализаторите на Citigroup Inc., които повишиха своите ценови прогнози. Комбинацията от разхлабена парична политика, по-слаб долар, повишени геополитически рискове и добър растеж на американската икономика подхранват оптимистичната перспектива за ценния метал.

Напрежението в международното пространство се повиши отново, след като New York Times съобщи, че Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран като знак на отмъщение за сваления американски безпилотен самолет, след което обаче промени своето решение.

Растящото търсене на убежище е накрало инвеститорите да влагат пари в борсово търгувани фондове, подкрепени от златни кюлчета. Търговецът-милиардер Пол Тюдор заяви през миналата седмица, че златото е любимият му избор през следващите между 12 и 24 месеца и че ако цените достигнат 1400 долара, е възможно да достигнат 1700 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още