IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола намаляват на фона на още търговски притеснения*

Нарастването на запасите от суров петрол в САЩ и информацията, че Русия едва ли ще подкрепи обмисляното увеличение в съкращенията на производството засилиха опасенията от свръхпредлагане

11:45 | 20.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимак:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимак:Архив на Ройтерс

Цените на петрола намаляват в сряда, след като отбелязаха значителни спадове през последните два дни, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се свива с 0,25% до 60,66 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI се намират на ниво от 55,04 долара за барел, което е понижение от 0,2%.

През последните няколко дни увеличението на американските суровинни запаси и притесненията за слабия глобален икономически растеж на фона на търговската война между Съединените щати и Китай доведоха до понижение на цените на суровината.

Американските запаси от суров петрол са нараснали с 6 милиона барела през седмицата, завършила на 15 ноември, до 445,9 милиона барела. Анализаторите, за сметка на това, очакваха значително по-малко увеличение на запасите от 1,5 милиона барела.

Официалните данни за нивата на американските суровинни запаси през тази седмица се очаква да бъдат оповестени от Администрацията за енергийна информация в 17:30 ч. българско време в сряда.

Нарастването на запасите от суров петрол в Съединените щати засили опасенията от свръхпредлагане. Оптимизмът на търговците на суровината беше попарен и след като Ройтерс съобщи, че Русия, вторият по големина производител в света, едва ли ще подкрепи обмисляното увеличение в съкращенията на производството. Този въпрос трябва да бъде обсъден на срещата между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници на 5 и 6 декември във Виена.

В САЩ се забелязва забавяне в търсенето на петрол на фона на продължителната търговска война с Китай. От друга страна, надеждите за прекратяване на спора с подписването на т.нар. споразумение от първа фаза между страните избледняха на фона на разногласията по отношение премахването на съществуващите мита.

Президентът Доналд Тръмп дори заяви във вторник, че САЩ ще повишат митата върху китайския внос, ако не бъде постигната сделка с Пекин за прекратяване на търговската война.

Този търговски спор започва да дава все повече отражения и в други индустриализирани икономики.

Японският износ се е сринал с най-бързите си темпове за последните три години през октомври. Някой анализатори твърдят, че икономиката на страната може да изпадне в рецесия поради отслабване на търсенето от страна на САЩ и Китай.

Вносът на петрол в Япония, четвъртият по големина потребител на суровината в света, е спаднал с 1,3% на годишна база през октомври.

На стоковите пазари, от друга страна, цената на златото поскъпва с 0,18% до възлиза на стойност от 1475,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 11:36 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още