IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни на фона на умерено търсене*

Очакванията за цените на „черното злато“ остават положителни благодарение на умереното търсене

10:07 | 15.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола остават стабилни и по време на търговията в четвъртък, подкрепяни от здравословното търсене на пазара въпреки продължаващото увеличение в американското производство, съобщава агенция Ройтерс.

Фючърсите на американския суров петрол WTI с доставка през април се увеличават със 7 цента, или 0,1%, до 61,03 долара за барел.

Брентът от своя страна поскъпва с 1 цент до 64,90 долара за барел.

На стоковите пазари цената на златото е без промяна – 1325,60 долара за тройунция. Стойностите на среброто и платината също са с минимални ръстове от съответно 0,05% и 0,04%. 

Според анализатора на агенция Ройтерс Уонг Тао пазарните сигнали за Брента сочат, че тенденцията за понижение на цените ще продължи, макар и вероятно не за дълго.

Въпреки това очакванията за цените на „черното злато“ са положителни благодарение на умереното търсене. По-рано вчера от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заявиха, че предвиждат потреблението на суровината да се увеличи с 1,62 млн. барела дневно през тази година.

На този фон добивът в САЩ продължава да расте. Производството в страната, което вече задмина това на най-големия износител Саудитска Арабия, се очаква да нарасне до над 11 млн. барела на ден по-късно тази година, отнемайки първото място на Русия, посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В сряда ОПЕК повиши почти двойно прогнозите си за темпа на растеж на очакваното количество резерви на страните извън картела спрямо очакванията си от преди четири месеца. Според организацията ръстът ще е от 1,66 млн. барела дневно през 2018 г. Тъй като от ОПЕК очакват търсенето през годината да се увеличи с 1,62 барела дневно, това ще остави лек излишък на пазарите и може да предизвика засилване или удължаване на ограниченията на добива, които са в сила в момента.

Благодарение на квотната сделка картелът и няколко други страни извън него, включително и Русия, успяха да ограничат добива със 77 000 барела дневно до 32,186 млн. барела дневно през февруари. Тези съкращения, в комбинация с увеличеното производство в САЩ, говорят за загуба на пазарен дял на ОПЕК.

*Информацията е актуална към 9:12 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още