IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са на червено заради нарастваща сондажна дейност в САЩ*

Пазарите са изправени пред риск свръхпредлагането да се завърне

10:25 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу по време на азиатската сесия в понеделник, тъй като нарастващата сондажна дейност в САЩ сигнализира ръст на продукцията в близко бъдеще, което поражда загриженост за връщане на свръхпредлагането, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняват с 0,24% до 62,19 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,26% до 66,04 долара за барел.

Част от негативния тренд при „черното злато“ обаче се дължи и на нарастващото напрежение в Близкия Изток.
„Цените на петрола като цяло остават стабилни въпреки нарастващото производство в САЩ, но допълнителното напрежение се дължи на очакванията президентът на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната от иранското ядрено споразумение през май“, смята Стивън Иннес, ръководител на търговията за Азия в брокерската компания OANDA.

По отношение на търсенето и предлагането обаче пазарите са изправени пред риска от връщане на свърхпредлагането, след като през голяма част от миналата година се отчиташе дефицит.

По данни на специализираната компания Baker Hughes активните платформи за добив на петрол в САЩ са се увеличили с четири до 800, което е най-големият им брой от три години насам.

Сондажните платформи, които са ранен индикатор за бъдещото производство, бяха много по-малък брой през миналата година – 631.

Благодарение на високата сондажна дейност производството на суров петрол в САЩ се е повишило с повече от една пета от средата на 2016 г. до 10,38 млн. барела на ден. В момента само Русия произвежда повече, приблизително 11 млн. барела, въпреки че се очаква производството в САЩ да изпревари това в Русия още тази година.

Увеличаващата се американска продукция, както и нарастващото производство в Канада и Бразилия, подкопават усилията на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), доминирана от страни от Близкия изток, да ограничат доставките и да повишат цените.

Много анализатори очакват глобалните пазари на петрол да преминат от слаб недостиг през миналата и началото на тази година към свръхпредлагане по-късно през 2018 г.

На стоковите пазари златото поевтинява заради по-силния долар в очакване на срещата на Федералния резерв през тази седмица, когато по всяка вероятност ще бъдат увеличени лихвените проценти за първи път тази година. Фючърсите върху златото с доставка през април поевтиняват с 0,21% до 1309,60 долара за тройунция. Среброто, медта и платината отчитат понижение в цената си съответно с 0,23%, 0,58% и 0,63%. Пшеницата пък поевтинява с 1,34% до 461,50 долара за бушел.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,09% до 90,27 пункта. Доларът обаче поевтинява спрямо йената с 0,12% до 105,88 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,12% до 0,7704 долара.

*Информацията е актуална към 9:18 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Да не говорим, че нещо не става ясно: последно - бъдещето пред потреблението на нефт по света какво е? Тук доста талаш се изсипа, че до 10 години никой нема и да помирисва нефт... и изведнъж - "нарастваща сондажна дейност в САЩ".... ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
s3
преди 6 години
Имам чувството че пропагандата за евтин нефт е нещо като националносветовен евроатлантически спорт.В петък американския нефт беше около $60.50. Днес е малко над $62. Пропагандата казва че е поевтинял, без да казва кога е станало.Наистина поевтиня с $0.50 тази нощ последните няколко часа, сед като беше стигнал $62.50, обаче такак казано изглежда пропагандно и манипълативно както е написано в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Американският нефт става само за бензин. Саудитският става и за дизел и за керосин. Как връзват намаляващите цени на нефта с увеличеното производството на нефт в САЩ не мога да си го обясня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още