IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола завършиха най-лошото си тримесечие и продължават да спадат*

Задълбочаването на противоречията в ОПЕК повишава притесненията от свръхпредлагане

09:19 | 01.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, следвайки най-големите си спадове на месечна и тримесечна база, тъй като по-голямото от очакваното увеличение на американските суровинни запаси и нарастващите противоречия в ОПЕК разпалват страховете от свръхпредлагане, информира Ройтерс.

Цените на петрола се намират близо до най-ниските си нива  от 2002 г. на фона на пандемията от коронавирус, която доведе до забавяне на икономиката в световен мащаб и намали търсенето на „черно злато". Суровинните фючърси завършиха тримесечието с общо 70% понижение в пазарните си стойности.

В сряда международният бенчмарк Брент поевтинява с 80 цента, или 3,04%, до ниво от 25,55 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 20,21 долара за барел, което е понижение от 28 цента, или 1,37%.

Запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 10,5 милиона барела през миналата седмица, което значително надвишава прогнозите за ръст от 4 милиона барела, показват данни на Американския петролен институт.

„Пазарните настроения остават мрачни, тъй като няма яснота за това колко дълго ще продължи пандемията“, казва Хироюки Кикукава от Nissan Securities.

Мечото настроение на пазара не беше подобрено от разрива в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Саудитска Арабия и другите членове на ОПЕК не успяха да постигнаха съгласие във вторник, за срещна през април, на която да бъдат обсъдени цените.

„Малко вероятно е ОПЕК, със или без Русия или Съединените щати, да постигне достатъчно обемно споразумение, за да компенсира пониженото търсене на петрол“, каза анализаторът на BNP Paribas Хари Чилингирайян.

Източници на Ройтерс съобщиха, че американските власти засега оставят настрана предложението за съюз с Саудитска Арабия за управление на световния петролен пазар.

Администрацията на президента Доналд Тръмп планира да окаже подкрепа на енергийните компании за попълване на  националния Стратегически петролен резерв, след като предишни усилия за закупуване на милиони барели за спешните складове бяха отменени поради липса на финансиране.

Проучване на Ройтерс сред 40 анализатори прогнозира, че цената на сорта Брент ще възлиза средно на 38,76 долара за барел през 2020 г., което е с 36% по-ниско от очакваната  пазарна стойност от 60,63 долара в проучването през февруари.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,1% до ниво от 1598,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:01 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Потребление няма, не че някой е извадил милиарди барели па пазаря, просто няма пазар......имаш домати по 1 стинка , ама хората не смеят да излязат от вкъщи, никой не купува. петрола поне може за чака, а зарзавата не. имате препълнени резерви от зимата , докато не ги изкупят от безниностанциите или да мине време 2-3- месеца да се нагрухтят рафинериите с евтин петрол ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още