IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада ще срещне трудности в опита си да запази статут на петролна сила

Страната не може да избяга от глобалния процес по декарбонизация, предупреди МАЕ

22:00 | 13.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Канада ще се сблъска с предизвикателства в опита да запази статута си на глобална петролна и газова сила в свят, насочен към въглероден неутралитет с хоризонт до 2050 г., предупреждава Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg. 

Страната, която може да се похвали с третите по големина петролни запаси в света, се стреми да остане „основен глобален доставчик на петрол и газ“ след 2050 г., дори когато страните, включително самата Канада, се насочват към намаляване на емисиите, изтъква агенцията в своя преглед на енергийната политика в Канада за 2022 г.

Най-големите производители на петрол в Канада се ангажираха да намалят въглеродните емисии от своите операции до средата на века, главно чрез използването на технология за улавяне и съхранение на въглерод, в опит да запазят сектора. Но тези цели не включват нищо за много по-големите обеми емисии, които са резултат от изгарянето на горивото, което произвеждат, от рафинерии, фабрики, превозни средства и домакинства.

Въпреки че МАЕ похвали Канада относно политиките за намаляване на емисиите, агенцията добави, че страната „трябва да обърне голямо внимание на изместването на търсенето на петрол и газ в световен мащаб“.

„Канада трябва да се съсредоточи върху значително декарбонизиране на своите петролни и газови сектори, като в същото време гарантира конкурентоспособност на все по-добре снабдените световни пазари“, изтъква агенцията.

Световното потребление на петрол ще трябва да намалее „съществено“ през следващите десетилетия от 100 милиона барела на ден в момента, но производството няма да падне до нула, изтъква Фатих Бирол, директор на МАЕ, по време на уебинар.

Той препоръча на страната да определи специфичен път за постигане на целта си за въглероден неутралитет до 2050 г. и добави, че улавянето на въглерод ще бъде от съществено значение за постигането на климатичните цели.

Пясъчните петролни находища на Канада ще представляват друго предизвикателство, дори когато страната “отчита добри резултати по

Собствените петролни пясъци на страната ще представляват допълнително предизвикателство, дори когато „Канада има добри резултати при общите показатели за ESG в сравнение с много други производители на петрол и газ“, изтъква МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Канада с тия политици пропада с пълна сила. За огромно съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още