Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Китай отново обезпокои пазарите на суровини

Индексът на Bloomberg за суровините се е понижил с 4,1% през изминалия месец и измерителят се насочва към шеста губеща година от последните седем

Китай отново обезпокои пазарите на суровини

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите и биткойнът може да имат звездна година, но една друга част от глобалните пазари не може да се похвали с толкова добра съдба. Индексът на Bloomberg за суровините се е понижил с 4,1% през изминалия месец и измерителят се насочва към шеста губеща година от последните седем.

Големият въпрос е дали разпродажбите са просто отдръпване след скорошния подем или пък сигнал за отслабваща икономика. От една страна, лош сигнал за бъдещето на суровините са очакванията за по-слаб икономически растеж в Китай. Борбата със замърсяването там и овладяването на имотния пазар ще натежат на инвестициите през 2018 г., сочи проучване на Bloomberg от миналата седмица.

Още по темата

Загуби има при енергетиката, металите и земеделските суровини. Никелът пострада най-много в последно време, тъй като отмина треската около батериите за електромобили. Петролните трейдъри прибраха печалбите след срещата на ОПЕК, а пък свръхпредлагането продължава да създава проблеми на търговците на зърно.

Китай все още е голям фактор на пазарите на суровини и трейдърите на метали започват да включват в оценките вероятността от по-слаб ръст, което означава по-малко търсене.

Според проучване на Bloomberg инвестициите във фиксирани активи и инфраструктура в Китай ще нараснат с 12% следващата година. За сравнение, през първите 10 месеца на тази година повишението възлиза на 20%. Медта пое най-голямата част от този натиск и цените са на двумесечно дъно.

Очакванията за по-високи лихви в САЩ натежават на златото, като според пазарите Фед почти 100% ще повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта.

Повишението на лихвите наближава и хората изведнъж осъзнават, че златото може и да не е най-привлекателната дълга позиция в момента“, коментира Дейвид Говет, директор на звеното за ценни метали в Marex Spectron Group в Лондон.

При енергията цените започнаха да се понижават след заседанието на ОПЕК. Някои трейдъри спекулират, че решението на ОПЕК да продължи да съкращава продукцията може да се окаже контрапродуктивно, тъй като може да провокира ръст на шистовия добив в САЩ. Цените се понижиха и заради скока в запасите от бензин в САЩ през седмицата до 1 декември, предизвикан от забавяне в потреблението.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Суровини
Бъдещето на транспорта е зелено, но това не застрашава петролните концерни