Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

„Кръшкачите“ от ОПЕК+ получиха ултиматум, който може да застраши новата сделка

Русия и Саудитска Арабия са постигнали споразумение за удължаване на съкращенията, но изпълнението ще зависи от провинилите се през предишните месеци страни

„Кръшкачите“ от ОПЕК+ получиха ултиматум, който може да застраши новата сделка

Снимка: Getty

Русия и Саудитска Арабия са постигнали съгласие да удължат съкращенията на добива на петрол за още един месец, но при едно условие. Лидерите на групата ОПЕК+ са поставили ултиматум – да престане „кръшкнето“ от квотите за съкращение или ограничителните мерки, спомогнали за поскъпването на „черното злато“, ще започнат да отпадат.

Освен че са настояли за придържане към новите ограничения, двете държави също така искат „провинилите се“ страни да компенсират предишно неспазване на условията с допълнително понижение на добива, съобщават източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

Още по темата

Новините около картела донесоха нова доза несигурност на петролния пазар, понижавайки цената на международния бенчмарк Брент под прага от 40 долара за барел, достигнат по-рано през дена. Въпреки това „черното злато“ успява да възстанови част от загубите. Към 22 ч. българско време, час преди края на редовната търговия в САЩ, сортът Брент поскъпва с 0,8% до 39,8 долара за барел, а американският лек суров петрол прибавя 1,4% до 37,34 долара за барел.

В сряда „черното злато“ за първи път успя да поскъпне до над 40 долара за барел от март насам.

Съществуват обаче немалко рискове условието на Рияд и Москва да направи по-трудно постигането на ново споразумение в рамките на широкия състав на картела. А без нова сделка групата ще започне наново увеличаване на добива от следващия месец, както бе договорено в последното споразумение от април, което сложи край на ценовата война, потопила стойността на петрола. Ако не бъде постигнато ново съгласие на пазара може да се излеят още милиони барели от суровината, застрашавайки крехкото възстановяване на баланса търсене/предлагане.

Поскъпването вече насърчи някои американски компании да увеличат шистовия добив, което още повече увеличава натиска върху ОПЕК за постигане на сделка.

„Рияд и Москва не се шегуват за прилагането на някакъв механизъм за подобряване изпълнението“ на сделката, казва Боб Макнали, основателна консултантската фирма Rapidan Energy Group. „Без нея те ще си тръгнат“, категоричен е той.

Още по темата

Двете държави се надяват да притиснат Ирак, Нигерия, Казахстан и Ангола да дадат твърдо обещание, че ще спазват стриктно договореното и ще се реваншират за предишните си отклонения. Лидерите на ОПЕК+ настояват четирите страни да компенсират неспазването на квотите от май – и потенциално от юни, като намалят добива си допълнително през юли, август и септември, посочват запознати с въпроса. Това е болезнена възможност за четирите производителки, които вече така или иначе трябва да се справят с последствията от ниските цени.

В рамките на сегашното споразумение страните от ОПЕК+ трябва да намалят добива си до 7,7 млн. барела дневно от 1 юли в сравнение с 9,7 млн. барела през май. За юни Саудитска Арабия и няколко други държави също така се ангажираха с допълнително доброволно свиване на обемите в размер на 1,2 млн. барела дневно, което постепенно ще отпада през следващия месец.

Ако Рияд и Москва успеят да убедят „кръшкачите“ да спазят изискванията, то отпадането на ограниченията ще бъде отложено с още един месец, посочват източниците.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Нови играчи на пазара на злато: Бразилия, Тайланд и Унгария купуват 200 тона