IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничаването на доставките на петрол от Иран ще внесе смут в ОПЕК

Според иранския министър на петрола някои от членовете на ОПЕК работят за интересите на САЩ

15:44 | 20.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на президента Доналд Тръмп да се оттегли от ядрената сделка за Иран може да създаде натиск върху споразумението на ОПЕК за ограничаване на производството и да се наруши деликатния баланс между останалите страни, подписали споразумението, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Цените на петрола достигнаха три и половина годишен връх тази седмица на фона на очакванията, че подновяването на икономическите санкции от страна на САЩ ще ограничат доставките на петрол от Иран. 

Поскъпването на петрола от 2016 г. насам се дължи именно на споразумението на ОПЕК и Русия, които намалиха глобалните доставки на петрол с 2%.

Следващата среща на картела ще се проведе през юни, когато ще трябва да се реши дали сегашната сделката ще бъде удължена.

Ако заради санкциите от страна на САЩ, има прекъсване на доставките на петрол от Иран, някои от страните, участващи в споразумението, могат да преценят, че целта на пакта е изпълнена, а именно – намаляване на предлагането и повишаването на цените, коментират анализатори.

Действията на Тръмп засилват геополитическото напрежение, като министърът на петрола на Иран Биджан Зангане заяви, че страната му иска цена на петрола от около 60 долара за барел. Според него някои от членовете на ОПЕК работят за интересите на САЩ, тъй като по-високите цени облагодетелстват шистовия петрол.

Ако споразумението на ОПЕК бъде прекратено, нефтените платформи ще заработят на пълен капацитет, като това ще увеличи значително предлагането и ще понижи цените, смятат експерти.

Все още не е ясно какъв обем от иранския петрол би могъл да бъде засегнат. Според някои анализатори подновяването на санкциите от страна на САЩ, ще бъдат пренебрежимо малко, докато според други могат да бъдат засегнати 700 хил. барела на ден. По време на предишните наложени санкции от страна на Запада към Иран беше засегнат износа на около 1 млн. барела на ден.

Двама представители на ОПЕК твърдят, че проблемът с Иран няма да се обсъжда на срещата през юни, но темата може да влезе в дневния ред на следващото заседание преди края на годината.

„За сега всичко, което трябва да се направи е устно обещание, че производителите ще запълнят дупката на пазара, когато това е необходимо“, заяви представител на ОПЕК.

Икономистите са на мнение, че скъпият петрол, който всъщност е повишил цената си с над 50% от миналата година, може да доведе до намаляване на търсенето и някои потребители да преминат към използването на възобновяеми енергийни източници. В същото време по-високите цени на петрола стимулират производството на шистов петрол в САЩ, което пък подкопава усилията на ОПЕК, Русия и другите членове на картела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още