Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва слабо при прогнозата за значителен спад в добива на САЩ*

Анализаторите смятат, че намаляването на продукцията няма да компенсира спада в търсенето

Петролът поскъпва слабо при прогнозата за значителен спад в добива на САЩ*

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават във вторник, след като от Администрацията за енергийна информация на САЩ прогнозираха, че производството на страната ще отбележи най-големия си месечен спад през април, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,33 долара, или 1,04%, до ниво от 32,07 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 22,57 долара за барел, което е повишение от 0,15 долара, или 0,67%.

Най-големите производители на „черно злато“ от групата ОПЕК+ постигнаха споразумение за съкращаване на добива си с 9,7 милиона барела на ден през май и юни. Това се равнява на около 10% от глобалното предлагане преди избухването на пандемията от коронавирус.

Съединените щати, най-големият световен производител, също намаляват продукцията си, а със заявените понижения и от други страни свиването достига до около 19,5 милиона барела на ден.

Още по темата

Но някои анализатори смятат, че колкото и голямо да е съкращението на добива, то няма да е достатъчно да компенсира свиването на глобалното търсене. Покупките на суровината се понижиха с около една трета след избухването на пандемията. Цените на петрола все още са по-ниски с над 50% от стойностите си в началото на годината.

„В момента се намираме в положение, при което спадът в търсенето е много по-голям от всяко  координирано съкращаване на добива“, заяви Грег Приди от Stratfor.

Очаква се запасите, където има свободни, да се запълнят бързо, въпреки че някои държави от Г-20 се съгласиха да купуват петрол за своите национални резерви.

Все пак американското производство намалява в тандем със спада на цените и има признаци, че коронавирусът може да е достигнал своя пик в някои райони на света.

В Китай данните показват, че вносът на суров петрол е нараснал с 12 процента на годишна база  през март.

Очаква се производството на суровината в САЩ да отчете най-големия си месечен спад, или по-точно понижение с близо 200 000 барела на ден, през април, съобщиха от американската Администрация за енергийна информация в понеделник. Това ще сведе продукцията на шистов петрол в САЩ до 8,7 милиона барела на ден.

Множество американски производители като Exxon Mobil и Chevron заявиха, че ще намалят разходите си и очакват да произвеждат по-малко количество от суровината през следващите месеци.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,35% до ниво от 1767,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:09 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Сигналът за спазване на съкращенията в ОПЕК+ дава тласък на петролните цени*