IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да гравитира около тригодишния си връх

Според Morgan Stanley сортът Брент може дори да достигне цена от 75 долара за барел през третото тримесечие на тази година

11:01 | 16.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската търговия котировките на петрола се движеха разнопосочно, но в крайна сметка продължиха да гравитират около тригодишния си връх. Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през февруари поскъпнаха с 0,22% до 64,44 долара за барел. Цената на сорта Брент макар и да се понижи леко с 0,51% до 69,90 долара за барел в края на сесията всъщност се търгуваше на по-висока цена спрямо предния ден.

Цените на „черното злато“ продължават да се определят от ограниченото производство от страна на Организацията на страните производителки на петрол и от нарастващото търсене вследствие на световния икономически растеж. Според анализатори геополитическите рискове също оказват своето влияние.

„Актуализирахме очакванията си за търсене и предлагане на пазара и в момента виждаме, че през 2018 г. дефицитът на петрол може да достигне 430 хил. барела на ден. За сравнение, предишната ни прогноза беше за 100 хил. барела“, смятат от Bank of America Merrill Lynch, цитирани от агенция Ройтерс.

Според анализ на инвестиционната банка това ще доведе до средни цени за Брента от 64 долара за барел и 60 долара за барел за американския лек суров петрол през 2018 г. Цените са ревизирани спрямо предишната прогноза от съответно 56 долара за барел и 52 долара за барел за двата най-търгувани вида петрол.

Очакванията на Morgan Stanley са дори сортът Брент да достигне цена от 75 долара за барел през третото тримесечие на тази година.

Другият важен индикатор за настроенията на инвеститорите на стоковите пазари - златото, поскъпна във вторник, задържайки се близо до четиримесечния си връх, докоснат по време на предишната сесия. Фючърсите върху ценния метал с доставка през февруари поскъпнаха с 0,34% до 1 339,4 долара за тройунция. При търговията с незабавна доставка обаче златото леко поевтиня с 0,05% до 1339,28 долара за тройунция.

Въпреки че пазарите в САЩ бяха затворени, американският долар отчете нови понижения. Доларовият индекс, който измерва представянето на американските пари спрямо кошница от шест валути, загуби 0,5% от стойността си до 90,488 пункта. Спрямо йената доларът успя да поскъпне с 0,13% до 110,68 йени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още