Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Предстоящата среща на ОПЕК дава тласък на петролните цени*

Поскъпването и при двата основни сорта е от над 2,5%

Предстоящата среща на ОПЕК дава тласък на петролните цени*

Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпва осезаемо в сряда, компенсирайки част от пониженията на цените от предходната сесия, докато водещите производители се готвят да обсъдят как да отговорят на заплахата от нов удар по търсенето заради омикрон варианта на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент поскъпва с 2,9% до 71,23 долара за барел, след като отчете близо 4% спад на цената във вторник.

От своя страна американският лек суров петрол прибавя 2,5% към цената си до 67,86 долара за барел след поевтиняване от 5,4% във вторник.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще заседава в сряда, а по-късно в четвъртък предстои среща във формата ОПЕК+, който включва и страни съюзнички.

Някои анализатори очакват групата на ОПЕК+ да сложи на пауза плановете си да увеличи с 400 хил. барела на ден производството заради възможен нов удар върху търсенето от разпространението на омикрон варианта. Въпреки това няколко министри от ОПЕК+ намекнаха, че няма нужда от промени в политиката.

Но дори и групата да се съгласи да продължи с планираното увеличение на добива от януари, производителите може да имат трудности с прибавянето на толкова големи количества.

Според проучване на Ройтерс страните от ОПЕК добиват 27,74 млн. барела на ден през ноември, което е с 220 хил. барела повече спрямо предходния месец. Цифрата обаче е под разрешените 254 хил. барела дневно за страни на групата в рамките на споразумението със съюзничките.

За мечите настроения на пазара говорят данните за американските резерви на Американския петролен институт, които са намалели със 747 хил. барела през седмицата, завършила на 26 ноември – по-малко от очакваното.

Десетима анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха резервите да намалеят с около 1,2 млн. барела.

*Информацията е актуална към 9:30 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Русия не успява да възстанови добива на петрол въпреки многото работещи кладенци