IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви да започне възстановяване на добива на петрол от юли

Москва смята да се придържа към договорения през април план за постепенно облекчаване на съкращенията в добива

10:12 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия ще започне облекчаване на съкращенията в добива си от юли, придържайки се към условията на споразумението със страните от ОПЕК, което сключи по-рано тази година. За това съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати с позицията на производителя източници.

ОПЕК и съюзниците на картела, известни заедно като ОПЕК+, постигнаха историческа сделка през април за намаляване на производството на фона на намаленото търсене заради пандемията. В рамките на договорката облекчаване на съкращенията трябва да започне постепенно от юли.

Но след договарянето на споразумението Саудитска Арабия се опита да стимулира пазара с още съкращения, последвана от други държави в Персийския залив. С наближаването на следващата среща на ОПЕК+ след две седмици страните членки обмислят дали да удължат свиването, или да го облекчат.

Трима руски представители и двама души от индустрията, пожелали анонимност, твърдят, че позицията на Москва е да се придържа към вече договорения план. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери във вторник, че сделката е „несъмнено успешна“ и страните от картела ще разгледат развитието на ситуацията, преди да вземат решение на срещата на 9-10 юни.

Историческото споразумение от април, което сложи край на ценовата война между Москва и Рияд, помогна за намаляване на излишъка в световен мащаб и доведе до възстановяване в цените на петрола. Цената на сорта Брент се движи около 36 долара за барел – близо 70% повече от преди месец, благодарение и на повишаващото се търсене заради облекчаването на блокадите заради коронавирусната пандемия. Но при тези нива цената на петрола продължава да е удар за руския бюджет.

И макар излишъкът от суров петрол да остава около 7-12 млн. барела дневно, то според Русия търсенето и предлагането ще се балансират през юни или юли, заяви в изявление руският енергиен министър Александър Новак в понеделник.

Руските енергийни играчи също са предпазливи оптимисти по отношение на възстановяването. Петербургският нефтен терминал – където гориво от основни рафинерии се натоварва на кораби за Европа, е отчел силно възстановяване на търсенето на някои видове петролни продукти като дизел с облекчаването на блокадите.

„Наблюдаваме, че търсенето се приближава до нормалните нива“ с изключение на потреблението на самолетно гориво, за което може да са необходими до три години, за да се върне към нивата си от 2019 г., посочва Михаил Скигин, главен изпълнителен директор на терминала, пред Bloomberg.

Намаляването на добива бе болезнен процес за Русия, където производителите трябваше да се изправят пред едно от най-големите си предизвикателства за последните десетилетия – да затворят голям брой кладенци, без да нанесат трайни щети на петролните полета. Москва отговаря за около една четвърт от общите съкращения на добива в ОПЕК+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още