IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия очаква 80% ръст на приходите от петрол до 2023 г.

Прогнозира се производството на петрол да достигне 11,03 млн. барела дневно през същата година

17:11 | 26.12.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия очаква приходите от петрол да скочат с около 80 на сто до 2023 г. и да помогнат на кралството да отчете първия си бюджетен излишък от десетилетие, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

В рамките на шестгодишната програма за балансиране на бюджета, властите прогнозират, че нарастването на цените на петрола и производството ще насърчат приходите от продажбата на петрол до 801,4 млрд. риала (214 млрд. долара) от 440 млрд. риала тази година, твърдят източниците, пожелали анонимност. Предвижда се, че цената на петрола ще достигне 75 долара за барел.

Приходите от непетролни продукти, като се изключат средствата от Публичния инвестиционен фонд, ще се увеличат с 32 на сто до 337 млрд. риала, допълват източниците.

Въпреки че планът на принц Мохамед бил Салман да трансформира икономиката има за цел да намали нейната зависимост от петрола в дългосрочен план, по-високите цени на суровия петрол са в центъра на усилията за насърчаване на растежа, докато се вземат мерки, които да помогнат за увеличаване на приходите от други източници.

Прогнозата за приходите от петрола “изглежда като предизвикателство, като се има предвид развитието на шистовата индустрия”, коментира Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank. “Силният растеж на приходите от продажби на петрол от 2017 г. трудно ще бъде повторен”.

Властите в Саудитска Арабия очакват производството на петрол да се увеличи от средно 10 млн. барела дневно тази година до 11,03 млн. барела през 2023 г. За 2020 г. те прогнозират производството на 10,45 млн. барела дневно и генерирането на 605 млрд. риала приходи, твърдят източниците.

Министерството на финансите е отказало да коментира въпроса.

Сценарият може да подсказва, че най-големият износител на петрол в света в момента не вижда необходимост от удължаване на споразумението за свиване на производството след 2018 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
...както и новото поколение шистов пробив. Люсиен ке остане встрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Мъск е решил да завладява, каквото е там, сам. И при дупченето, залага на Големи Дупки. БГ хуморът му е безразличен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"...бурното навлизане на електромобилите енергиината ефективност В Е И и шистовия петрол..."Бурно е само в главата ти , крейзи...класовете ми са 17...а ти сменяй хаповете , че току виж Илон Мъск те поканил за съдружник ... : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
До 1 На майната ти Неграмотнико имаш ли представа кака ще стане това с повишаване на производството и същевременно съчетано с увеличаване на цените на суровия петрол Като прибавим към това бурното навлизане на електромобилите енергиината ефективност В Е И и шистовия петрол и газ-дали тези от Саудитска Арабия не си правят сметка без кръчмар Да не говорим за теб Ти вероятно нямаш и завършен осми клас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Чаршафите май не се впечатляват от "бума" на електроавтомобилите ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още