Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Студеното време в САЩ продължава да подхранва поскъпването на петрола*

Необичайно студеното време в Тексас и щатите от Големите равнини в централните части на САЩ спря производството на до 4 млн. барела дневно

Студеното време в САЩ продължава да подхранва поскъпването на петрола*

Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Цените на петрола растат в понеделник на фона на бавното възстановяване на американското производство заради задържащото се студено време в страната.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,5% до 63,06 долара за барел, след като през миналата седмица прибави близо 1% към стойността си.

Фючърсите върху американския лек суров петрол пък се разменят при цена от 60,09 долара за барел, което е увеличение от 1,4%. За миналата седмица записват спад от 0,4%.

Goldman Sachs обяви, че увеличава прогнозата си за цената на Брента с 10 долара , което също допринесе за поскъпването в понеделник. Според банката тя ще достигне 70 долара за барел до второто тримесечие и 75 долара през третото.

„Прогнозираме, че цените на петрола ще влязат в по-силно и по-ранно рали, водено от очакваните ниски запаси и по-високи пределни разходи – поне в краткосрочен план“, посочват от Goldman.

Необичайно студеното време в Тексас и щатите от Големите равнини в централните части на САЩ доведе до принудителното спиране на производство, равно на до 4 млн. барела дневно, както и на 21 млрд. куб. фута природен газ, изчисляват анализатори.

По всяка вероятност ще бъдат необходими няколко дни, за да се „размразят“ добивните централи. Рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив също все още правят оценка на щетите и може да им отнеме до няколко седмици да възстановят операциите си, смятат анализатори.

„В дългосрочен план понижението на капиталовите разходи на американските шистови компании тази година ще остави сондажната дейност потисната, което ще задържи производството под предпандемичните му нива“, посочват от ANZ Research в бележка до своите клиенти.

За първи път от ноември американските компании за добив са намалили броя на работещите си петролни платформи заради студеното време и снега, сковали Тексас, Ню Мексико и други петролни центрове в САЩ.

*Информацията е актуална към 8:30 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Глобалното Затопляне .... Климатичните промени,... слънчасали панели .... ВЕИта .... мдаам ... пхахахах хахахаха хахаха Еколозите нешо не ползват правилната терминология, нооо нищо поне ората гледат че Глобално Затолляне немеме .... :))

Още от Суровини
Зелен петрол? Това звучи като „свинска веган наденица“