IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Укрепващият долар свали цените на петрола*

По време на азиатската сесия трендът остана негативен и за повечето метали

10:28 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Укрепващият долар свали цените на петрола по време на азиатската сесия, като допълнителен натиск върху по-ниските нива на котировките оказва и нарастването на американското производство, обобщава CNBC.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 1,01% до 64,90 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,73% до 68,95 долара за барел. Въпреки отклоняването от възходящия тренд все пак петролът е напът да отбележи пето поред месечно поскъпване.

Очаква се производството на петрол в САЩ скоро да се изравни с това на най-големия износител в Организацията на страните износителки на петрол – Саудитска Арабия. В момента само Русия произвежда повече – 10,98 млн. барела на ден.

Повишаването на цените на петрола беше подхранвано от поевтиняването на щатския долар в последните шест седмици. Тъй като цените на петрола са в долари, то отслабването на щатските пари увеличава търсенето на суров петрол от купувачи, използващи други валути.

Доларовият индекс, който измерва представянето на американските пари спрямо кошница от шест основни валути, се намира на нивото под 90 пункта от 24 януари, падайки дори под 89 пункта в петък. От тогава обаче започна укрепване на валутата и сега индексът е около 89,37 пункта. Във вторник доларът обаче поевтинява спрямо йената с 0,21% до 108,73 йени. От своя страна, австралийският долар загуби 0,54% от стойността си спрямо щатските пари до 0,8050 долара.

Заради укрепването на долара на стоковите пазари и златото поевтинява за втора поредна сесия. Фючърсите върху ценния метал с доставка през април отчитат спад в цената си от 0,51% до 1338,30 долара за тройунция. През този месец натрупаното поскъпване на златото е от 2,5%. В рамките на азиатската сесия медта и платината поевтиняват с по над 1%. Трендът е негативен и за среброто, като цената му се понижава с 0,35%. 

*Информацията е актуална към 9:49 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още