IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бабиш: Подкрепа от комунистите и крайнодесните е единственият ни вариант

Чешкият премиер обеща да прибегне до него само след съгласието на неговото движение АНО

14:20 | 12.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Чешкият премиер Андрей Бабиш <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чешкият премиер Андрей Бабиш Снимка: Ройтерс

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че търсенето на подкрепа от две крайни партии – едната против НАТО, другата против Европейския съюз, в момента е единственият му вариант. Въпреки това той ще прибегне до него само след изричната подкрепа на своето движение АНО, съобщава агенция Ройтерс.

Бабиш спечели парламентарните избори през октомври, но неговото обединение не успя да си осигури парламентарно мнозинство и се нуждае от подкрепа в парламента.

Преговорите със социалдемократите, които бяха начело на предишното коалиционно правителство, в което участваше АНО, се разпаднаха миналата седмица, а други системни партии отказаха да водят преговори с бизнесмена милиардер заради обвиненията в злоупотреби с евросредства срещу него. 

Във вторник президентът Милош Земан посъветва Бабиш да започне разговори с Комунистическата партия, която иска излизането на страната от НАТО, и крайнодясната „Свобода и пряка демокрация“ (СПД), която от своя страна настоява за напускането на ЕС.

В интервю за чешкия вестник Mlada Fronta Dnes премиерът посочи, че в момента единствен вариант пред него е да потърси подкрепата на двете крайни партии. „Ако движението (АНО – бел. ред.) интерпретира това по този начин, то не остава нищо друго, освен да се работи" с комунистите и СПД, заяви той.

Правителството на малцинството на Бабиш управлява като преходна власт, след като загуби вот на доверие през януари. Очаква се по-късно днес ръководството на АНО да се срещне, за да обсъди евентуалните си следващи стъпки.

По думите на Бабиш той не се страхува от критики, ако в крайна сметка неговото правителство бъде подкрепено от комунисти или крайнодесни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още