IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС премахва ограниченията за пътуване на гражданите на 11 държави

Сред тях са Австралия, Канада, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония

19:20 | 30.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС премахва ограниченията за пътуване на гражданите на 11 държави

От утре (31 юли) държавите членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да премахнат постепенно ограниченията за пътуване за гражданите на Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Китай е в процес на потвърждение при реципрочност на мерките, допълва се в съобщението.

Критериите за определяне на третите страни, за които настоящото ограничение за пътуване трябва да бъде премахнато, обхващат по-специално епидемиологичната обстановка и ограничителните мерки, вкл. физическата дистанция, както и икономическите и социалните съображения. Те се прилагат кумулативно.

По отношение на епидемиологичната ситуация, изброените трети страни трябва да отговарят на следните критерии: броят нови случаи на заразени с коронавирус през последните 14 дни на 100 000 жители да е близък или под средното за ЕС; стабилна или намаляваща тенденция на нови случаи за 14 дни; цялостен отговор на вируса, цялостен отговор на COVID-19, като се вземе предвид наличната информация, включително относно аспекти като тестване, наблюдение, проследяване на контакти, ограничаване, лечение, надеждност на информацията и други.

Реципрочността също трябва да се взема предвид за всеки отделен случай.

Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана трябва да се считат за жители на ЕС за целите на тази препоръка, посочват от Съвета.

Страните, свързани с Шенген (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария) също са включени в тази препоръка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още