Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

БТК вече е част от United Group

Купувачът присъства във всички държави от бивша Югославия и възнамерява да придобие и гръцкия оператор Forthnet

 БТК вече е част от United Group

Най-големият български телеком БТК вече има шести собственик, след като регионалната медийна група United Group приключи сделката за придобиването. Сделката стана факт, след като през ноември 2019 г. United Group беше избран да придобие най-големия телеком по общи приходи на българския пазар за последните 7 години. През април 2020 г. сделката получи одобрение от Европейската комисия и придобиването беше финализирано днес.

Придобиването е поредната важна стъпка в стратегията за разрастване на United Group след придобиването на TELE 2 Croatia по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия ТВ и интернет доставчик FORTHNET. Развивайки своята дейност в двата сектора – телекомуникации и медии, платформата на United Group обединява водещите оператори и продуцентите на най-доброто съдържание в Югоизточна Европа. Компанията ще завърши 2020 година с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители.

Сделката е най-голямата в най-новата българска корпоративна история, като според неофициални данни телекомът е оценен на 1,3 млрд. евро, а сумата беше потвърдена от досегашния мажоритарен собственик Спас Русев.

„Виваком утвърди своята лидерска позиция в България с отличен мениджмънт, впечатляващи финансови резултати, технологичен напредък и забележително екипно сътрудничество. С ясна визия и стратегия за бъдещето United Group се сдоби с нов пазарен лидер в региона", коментира изпълнителният директор на United Виктория Боклаг в официалното съобщение за сделката.

United Group гледа на своето присъствие в България като на възможност чрез обединените усилия на двете компании да даде своя принос за развитието на телеком индустрията в страната. Това ще стане възможно чрез предстоящи инвестиции в развитие на потенциала на хората, технологиите и инфраструктурата.

United Group присъства във всички държави от бивша Югославия и възнамерява да придобие и  гръцкия оператор Forthnet.

Припомняме, че през ноември 2019 г. United Group  сключи сделка за придобиване на Vivacom за 1,2 млрд. евро, по информация на финансовото издание Financial Times.

United Group е базирана в Амстердам и е независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги за Югоизточна Европа. През последните 18 години UnitedGroup разширява присъствието си както чрез естествен растеж, така и чрез придобивания на други компании. Към момента оперира с над 4 400 служители и осигурява услуги на повече от 1 800 000 домакинства.

Малко над 50% от United Group са собственост на BC Partners, която ги купи от американския фонд KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още 6 държави в региона на Югоизточна Европа. BCPartners е водеща международна инвестиционна компания с активи за над 22 млн. евро. Основана през 1986 г., компанията е имала ключова роля в развитието на европейския пазар на придобивания в продължение на 3 десетилетия. Остатъчни малки инвестиция в United Group имат ЕБВР и фондът KKR.

В момента BCPartners осъществява своята дейност на пазара чрез интегриран екип от офисите си в Европа и Северна Америка. От създаването и досега BCPartnersPrivateEquity е финализирала 111 инвестиции в компании с обща стойност от над 135 млрд. евро. В момента компанията инвестира в десетия си фонд.

Компанията поиска разрешение от европейските регулатори по конкуренцията за сделката в началото на март.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Телекомуникации

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Айдеее, браво Боко - хариза още 1Млрд на Шиши.

Още от Телекомуникации
Новата сделка на Telefonica проправя пътя на американски гигант в Европа