IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко вероятно е Huawei да бъде изключен от европейските пазари

Продажбите на някои производители на смартфони могат да паднат толкова, че да напуснат пазара, прогнозира Саймън Бейкър от IDC

16:24 | 05.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс


Глобалният пазар на смартфони през 2019 г. не отчете сериозни изменения, обемите спаднаха съвсем малко
, цената на устройствата остана почти същата, така че годината беше стабилна. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC.

Той коментира причината за тригодишното свиване на пазара на смартфони, въпреки пускането в продажба на 5G устройства.

„Причината, поради която пазарът не расте толкова много, особено при развитите пазари, е цикълът на замяна на телефоните, както и фактът, че в развиващите се пазари броят на хората, които могат да си позволят смартфони е пренаситен и търсенето се забавя, посочи Бейкър и обясни по какъв начин ще се разпредели пазарът между основните технологични лидери. – Условията на пазара са затегнати, особено при телефоните с операционна система Android. Хората не вливат толкова пари за телефони с тази операционна система, освен това има група от китайски производители, които са решени да се разпространят на световния пазар.“

Той прогнозира, че поради трудните условия продажбите на някои компании могат да спаднат толкова много, че те изцяло да напуснат пазара.

Всички бяхме изненадани колко добре успя да запази инерцията си Huawei въпреки проблемите със САЩ и въпроса за достъпа до операционната система за новите устройства на марката“, каза Саймън Бейкър по повод силното представяне на Huawei през изминалата година.

Според програмния директор Huawei е изключително важна марка за китайското правителство, което смята телекомуникационното оборудване за важен отрасъл при развитието на страната.

Европейската комисия публикува инструментариум, които да намали основните рискове за киберсигурността на 5G мрежите като един от въведените принципи показва, че Европейската комисия не е доволна от използването на 5G мрежа“, разкри експертът.

Той е на мнение, че това е призив към всички страни да бъдат внимателни и да се замислят точно кои елементи от мрежите да поръчат от Huawei.

Саймън Бейкър смята, че е малко вероятно китайският производител да бъде изключен от европейските пазари.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още