Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Технологиите в борба с телефонните измамници

Мобилното приложение А1 Guard е разработено от А1 България и е първото по рода си в страната

Технологиите в борба с телефонните измамници

Снимка: А1

Покрай глобалната пандемия с COVID-19, добрите новини като че ли останахa на заден план. Но точно в моменти на криза е дори още по-важно да обръщаме внимание на положителните примери като новия дигитален инструмент за борба с телефонните измами – А1 Guard. Мобилното приложение е разработено от А1 България и е първото по рода си в страната. А1 Guard ще помага на хората да осигурят на близките си допълнителна превенция срещу зачестилите телефонни измами с „актуализирани“ от престъпниците сценарии, свързани с коронавируса.

Данните на МВР показват, че обичайно от телефонните измами са засегнати най-вече хора от по-възрастното поколение. Те са най-уязвими, тъй като не са запознати до голяма степен с технологиите и имат склонност да са по-доверчиви. Приложението А1 Guard е напълно безплатно и е достъпно за потребители на всички мобилни оператори, както и за клиенти на А1 с фиксирани телефони.  

В процеса на разработка на приложението А1 си сътрудничи с Министерството на вътрешните работи (МВР) и с Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) - институциите, които ежедневно работят по проблемите, свързани с телефонните измами. Данните от органите на реда показват, че през последните три години регистрираните случаи на телефонни измами надвишават 3040.

А измамниците стават все по-изобретателни…

В по-голямата част от „сценариите“ телефонните измамници се представят за полицаи или доктори, които спешно търсят пари за близък на потенциалната жертва. В тези случаи МВР съветва да запазим самообладание и да проверим информацията с близките си.

По време на извънредното положение има опасения от нови сценарии,  свързани с COVID-19. Телефонните измамници оформят около актуалната тема различни сценарии, например: заразени роднини с коронавирус, нуждаещи се от нови изследвания или лекарства; дезинфекция на помещения срещу заразата; спешни премествания от една в друга болница на близки до жертвата.

Опасенията от нови телефонни измами, свързани с COVID-19 са и една от основните причини за старта на приложението А1 Guard точно в този момент.

Мобилното приложение за превенция от телефонни измами е напълно безплатно за всички

Приложението А1 Guard е достъпно за потребителите с мобилни устройства с операционна система iOS и Android и може да се свали от съответните магазини за приложения – App Store и Google Play Store. Решението за потенциални телефонни измами работи и за клиенти на фиксирани телефони А1, като предварителната инсталация при тях трябва да бъде от безплатен номер 1441.

Принципът на работа на А1 Guard е свързан с определяне на два основни профила – единият от тях е т.нар. Защитен, а другият – Управляващ потребител. Управляващият потребител трябва да разполага със смартфон или таблет с операционна система Android или iOS, като може да защитава до пет телефонни номера, например на по-възрастни хора – родители, баби/дядовци. За всеки от петте номера Управляващият може да създаде списък от 30 разрешени контакта на познати и доверени хора. Ако номер, който се намира извън предварително зададените 30 телефонни номера в Безопасния списък, звънне към Защитения потребител, А1 Guard активира няколко възможности за превенция срещу потенциална измама. Според предварителните настройки приложението или директно отхвърля подозрителното обаждане или го прехвърля към Управляващия потребител. И в двата случая Управляващият потребител получава известие, че към Защитения е отправено подозрително обаждане от номер извън „Безопасния списък“, така че да може да реагира в случай на нужда.

А1 в борбата с COVID-19

А1 Guard е част от кампанията за дигитална солидарност на компанията, която включва редица мерки и услуги в полза на потребителите: безплатни ТВ канали, 10 000 МВ мобилен интернет и минути за разговори извън ЕС за абонатите си в роуминг; безплатен трафик към платформата Уча.се в помощ на учениците, както и безплатно решение за видео конференции Eyeson за работещите от дома.

А1 дарява по 1 лев на Министерството на здравеопазването.за всяка сметка, платена онлайн през мобилното приложение Моят А1 и уеб версията му на сайта А1.bg, Компанията дарява на МЗ и 1% от стойността на всяка трансакция, извършена на POS терминал или онлайн през дигиталния портфейл А1 Wallet.

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Телекомуникации

Последни новини

Коментари ()


Още от Телекомуникации
Дигиталната трансформация на бизнеса – мисията е възможна!