IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb изпрати рекордно тримесечие

Печалбата е почти двойно над очакванията на Wall Street

09:00 | 05.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Компанията за краткосрочни наеми Airbnb Inc. отчете рекордни продажби и печалби, които надминаха оценките на анализаторите, доказвайки устойчивостта си дори когато делта вариантът на Covid-19 предизвиква нови опасения и ограничения за пътуванията.

Приходите са нараснали с 67% до 2,2 млрд. долара през третото тримесечие, съобщи Airbnb в четвъртък в изявление. Анализаторите прогнозираха сумата да е 2,07 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg. Приходите са с 36% над същия период на 2019 г. – сравнимия период преди избухването на пандемията. Нетната печалба от 834 млн. долара надхвърли силно очакванията на Wall Street за 456,2 млн. долара. Ръстът е от 280% на годишна база.

Базираната в Сан Франциско компания предупреди през август, че броят на нощувките и преживяванията, резервирани през третото тримесечие, обикновено най-натоварения период от годината, ще падне до общия брой през същия период на 2019 г. поради възобновяването на случаите на Covid. Но Airbnb, която доминира на пазара за алтернативно настаняване, се справя като цяло по-добре от конкурентите си, като се възползва от това, че хората са избрали да пътуват по-близо до дома си и често резервират по-дълги или по-чести престои, за да се възползват от гъвкавите политики за отдалечена работа. През септември Airbnb заяви, че е приветствала своя милиарден гост.

Главният изпълнителен директор Брайън Чески каза, че новите тенденции за пътуване, родени от ерата на Covid, вероятно ще останат и след пандемията. „Но се случва нещо по-голямо от възстановяване на пътуванията“, пояснява той в писмо до акционерите. Хората „вече могат да работят отвсякъде, да пътуват по всяко време и да останат по-дълго. За тези, които могат да работят дистанционно, ние вярваме, че гъвкавостта ще бъде най-важното предимство при работните отношения, след заплатата“.

Браншът изпадна в дълбока криза в началото на пандемията, когато блокирането на всички видове пътувания, освен наземното пътуване, спряха. Чески беше принуден да съкрати хиляди служители, да постави на пауза несъществени проекти и дори да обмисли замразяването на плановете за първично публично предлагане. Airbnb въведе обща политика за възстановяване на суми и раздаде над 1 млрд. долара за анулирания. В началото на миналото лято нещата обаче започнаха да се подобряват и тази пролет Airbnb разкри сериозно обновяване на услугите си в опит да привлече домакини и гости на фона на нарастването на пътуванията след пандемията.

Airbnb заяви, че е „окуражена да види тези нови тенденции за пътуване, които се простират отвъд пика на летните пътувания, и очакваме силно четвърто тримесечие“, пише още в отчета. Към края на септември Airbnb отчита над 40% повече резервирани нощувки за седмицата на благодарността в САЩ, отколкото през 2019 г.

Airbnb заяви, че очаква приходите за четвъртото тримесечие да бъдат в диапазона между 1,39 млрд. до 1,48 млрд. долара. Анализаторите очакват 1,43 млрд. долара.

Анализатори от Cowen Inc. изчисляват, че делът на категорията за алтернативно настаняване се е увеличил до около 33% от глобалните разходи за настаняване спрямо 24% преди пандемията. А Airbnb управлява повече от 50% от тези резервации. В доклад преди излизането на резултатите на Airbnb анализатори поясняват, че очакват категорията за алтернативно настаняване да задържи по-голямата част от своите ръстове от пандемията, смекчени донякъде само от евентуалното възстановяване на бизнес пътуванията, фокусирани върху хотелите.

Airbnb поясни, че брутните резервации, които включват резервираните нощувки, са се удвоили до 11,9 млрд. долара. Но с това не можа да отговори на оценките на Wall Street за 12,2 млрд. долара. Печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация, с изключение на някои разходи, възлиза на 1,1 млрд. долара. Печалбата на акция беше 1,22 долара, надминавайки 77 цента, прогнозирани от анализаторите.

Airbnb е готова за по-нататъшен тласък на търсенето, след като ограниченията за пътуване в САЩ ще бъдат премахнати на 8 ноември, но също така е изправена пред силна конкуренция.

По-рано тази седмица сайтът за онлайн резервации на хотели Trivago публикува силни резултати и цитира напредъка във ваксинацията в Европа и Америка като причина за увеличаване на пътуванията. Booking Holdings Inc., най-големият конкурент на Airbnb, отчете силно третото тримесечие със 77% ръст на брутните резервации спрямо година по-рано. Expedia Group Inc., която притежава сайта за наемане на жилища Vrbo, постигна печалба - подвиг, който приписва на „превъзходното представяне на Vrbo и вътрешните пътувания“.

По време на конферентен разговор с анализатори главният изпълнителен директор на Expedia Питър Керн каза, че Vrbo отчита силен ръст на пазарния дял, особено в САЩ. Той поясни, че повече от половината от клиентите досега тази година са били нови.

Основаната през 2008 г. Airbnb стана публична миналия декември. Акциите поскъпнаха с 21% от началото на годината до затварянето в четвъртък. Акциите почти не се промениха в разширената сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
SSS55
преди 2 години
Алтернативният туризъм, насочен към гостите с отлично гостоприемство, е новият бизнес в Постковид времената за лятна ваканция и работа в готино местенце с добра компания!!! Крайно време е да се научим, че туристът не е "портфейл", а гост. Никой не си кани гости за да ги обижда! Успех и през 2022година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още