Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Alphabet се присъедини към елитния клуб „1 трлн. долара“

Компанията майка на Google стана третия американски концерн с оценка над 1 трлн. долара, след като това направиха и Apple и Microsoft

Alphabet се присъедини към елитния клуб „1 трлн. долара“

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай. Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

Компанията майка на Google - Alphabet Inc., стана четвъртата американска компания, постигнала пазарна стойност от 1 трилион долара в четвъртък, което маркира мощното рали на акциите на големи интернет компании от началото на 2020 г.

Книжата ускориха поскъпването си в последния половин част на търговията, за да приключат над цена от 1450,16 долара, което е ръст с 0,8% за деня.

Още по темата

Гигантът на пазара на търсачките се присъедини към колегите си от Apple Inc., Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. като единствените американски фирми, които са достигнали този праг, по време на търговията в рамките на деня. Apple и Amazon извършиха подвига през лятото на 2018 г., докато Microsoft достигна 1 трилион долара за първи път през април миналата година. Amazon никога не е затваряла сесия на ниво над 1 трилион долара и изостана доста зад Apple и Microsoft, които се изстреляха над това ниво напоследък.

Тези четири компании са най-големите на Wall Street със значително отстояние от следващите, а огромният им размер оказва силно въздействие върху цялостната пазарна посока, коментира Bloomberg. Заедно те представляват повече от 15% от теглото на S&P 500.

Останалата част от пазара е в най-добрия случай на стотици милиарди долари от оценка от 1 трилион долара. Петата по големина американска публична компания по пазарна капитализация, Facebook Inc., понастоящем се оценява на 632,9 милиарда долара. Най-голямата компания извън технологичния или интернет сектора е Berkshire Hathaway Inc. на шесто място, на стойност около 559 милиарда долара.

С ръста си от четвъртък Alphabet се превърна в последния член на елитен клуб, който може да се похвали с историческата 13-цифрена пазарна капитализация. Само два други американски концерна в момента остават над прага: Apple Inc., оценена на около 1,38 трилиона долара, и Microsoft Corp. - на 1,27 трилиона долара. В световен мащаб начело в класацията е  Saudi Aramco, националната полудържавна петролна компания на Саудитска Арабия, която стана публична през миналия месец и в момента има пазарна капитализация от около 1,8 трилиона долара.

Големите ръстове на технологичните акции се случват на фона на изкачването на компаниите от Силициевата долина до челните места на световната икономика. Те се разгръщат в нови области, като здравеопазване и транспорт. Въпреки притесненията от по-строгия регулаторен контрол стойностите на най-големите технологични компании продължават да нарастват, подчертавайки предпочитанията на инвеститорите към фирми, които постоянно подобряват продажбите в свят с бърз икономически растеж и ниски лихвени проценти, коментира Bloomberg.

Опасенията на инвеститорите

Google се сблъсква с опасенията на инвеститорите за антитръстовите проучвания за доминирането си в рекламния пазар и увеличаващите се разходи. Тези тревоги направиха така, че акциите на Alphabet останаха зад темповете на ръст на много от неговите технологични колеги през последната година, но много инвеститори остават уверени, че компанията може да продължи да расте постоянно.


„Google е един от онези критични, важни лидери в множество области“, казва пред Wall Street Journal Майкъл Липперт, който управлява Opportunity Fund на Baron Capital, който отчита Alphabet сред най-големите си залози. „Почти не можеш да живееш без нещата в Google“, посочва той.

Акциите на Alphabet се изстреляха нагоре, след като компанията заяви в началото на декември, че съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин се оттеглят от управлението на компанията майка и преотстъпват контрола на главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Анализаторите предполагат, че Пичай може допълнително да насърчи цените на акции чрез увеличаване на обратните изкупувания или потенциален старт на изплащане на дивидент за първи път в историята на компанията, тъй като част от бонусите му е обвързана с резултатите на акциите.

Това очакване бе допълнително гориво за акциите преди тримесечния финансов отчет на компанията за четвъртото тримесечие, който е планиран за началото на следващия месец. Позовавайки се на потенциален „приятелски настроен на акционерите“ подход от страна на Пичай, анализаторите на Deutsche Bank наскоро повишиха ценовата си цел за акциите на Alphabet до 1735 долара, което би било приблизително 20% увеличение спрямо нивото им в четвъртък.

Още по темата

Какво очакват анализаторите?

Анализаторите се надяват, че промяната в мениджмънта ще премести фокуса повече върху изключително печелившия основен бизнес. Холдингът Alphabet и дойната крава Google вече се управляват от един източник. Макар че вечните изследователи и основатели Пейдж и Брин ще продължат да контролират компанията чрез обикновените си акции, има надежда, че Пичай и главният финансов директор Рут Порат ще успеят да държат скъпите странични проекти по-добре в рамки.

Анализаторите се надяват и на по-голяма прозрачност от преди. Досега Alphabet отказваше да показва данните за съответните подразделения като YouTube, облачния бизнес или Play Store отделно във финансовия отчет. Според оценките на анализаторите само YouTube като най-голямата видео платформа в света е отговорна за една десета от груповите приходи. Alphabet проведе по темата доста обширна, понякога агресивна кореспонденция с борсовия орган SEC през 2017 г., който поиска данните.

Компанията намери интересен претекст да пази цифрите в тайна: тъй като отговорните мениджъри на поделенията докладвали на шефа на Google Пичай, а не директора на Alphabet Пейдж, той не знаел точните данни и не можел да ги предаде. В бъдеще ръководителите на подразделенията ще продължат да докладват на Пичай, но той вече е и изпълнителен директор, така че това извинение вече не е валидно.

От 46 анализатори в момента 37 оценяват Alphabet с „купуване“, четирима с „надценена“, а само петима със „задръжте“. Майкъл Ливайн от Pivotal Research премина от препоръка за задържане към такава за покупка в началото на годината и определи целева цена от 1650 долара, което би представлявало допълнително увеличение на стойността на компанията със 150 милиарда долара.

Въпреки че Alphabet трябваше да се бори с нарастващите разходи, устойчивостта на основния му бизнес за онлайн реклама продължава да подкрепя акциите.

„Това наистина е дойна крава“, казва Дан Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust Co, който се фокусира върху технологичните акции. „Те непрекъснато продължават да отчитат ръст от 15 до 20%, което е доста невероятно, когато се замислите колко зрял е този модел“, допълва той.

Все още се очаква силен растеж на Alphabet въпреки неговия размер. Тъй като рекламният пазар се пренасочва все повече към мобилните платформи, анализаторите очакват пазарните дялове на Google и най-големия ѝ конкурент Facebook да продължат да се увеличават. Делът на Google в целия рекламен пазар е само десет до 15 процента, казва Марк Махани от RBC Capital Markets. Анализаторът на Pivotal Ливайн  очаква силна година и за облачната платформа на Google, която в момента изостава от Amazon и Microsoft на пазара на центровете за данни. „Вярваме, че през 2020 г. акцията ще се справи по-добре от тези на другите големи интернет компании“, заключава Ливайн.

Средната ценова цел на анализаторите обаче е 1440 долара, близо до текущата цена. При съотношение цена-печалба от около 30, акцията може да продължи да осигурява силния растеж от последните тримесечия. Все още не е ясно как решението за прекратяване на модела на данъчни спестявания, използван преди това с ирландски и холандски дъщерни компании („двоен ирландско-холандски сандвич“), ще окаже влияние върху данъчните плащания и печалбата.

И освен това инвеститорите трябва да се надяват, че скандалите с Google ще продължат да нямат влияние върху основния бизнес. Твърденията за сексуален тормоз и лош стил на управление срещу високопоставените мениджъри доведоха до наречените Walkout протести на десетки хиляди служители.

Тъй като компанията обезщети създателя на Android Анди Рубин, който беше обвинен в сексуален тормоз, с многомилионна разсрочителна компенсация, а по-късно уволнени организаторите на протестите, самата Alphabet отдавна е в центъра на критиката. В края на месеца главният юрист Дейвид Дръмънд напусна компанията след 18 години в нея - без обезщетение. Дръмънд попадна в медийните заглавия, след като стана ясно, че е имал отношения със служители.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Airbnb преговаря с инвеститори за още по-висок дълг