IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple Pay може най-накрая да работи с Chrome, Edge и Firefox в iOS 16

Промяната на мнението на Apple относно iOS може да е свързана с плановете на ЕС да разбие антиконкурентните практики на големите технологични компании

08:03 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Apple Pay най-накрая може да бъде съвместим с Microsoft Edge, Google Chrome и Mozilla Firefox в iOS 16. Журналистът на MacRumors Стив Мозер установява, че Apple Pay работи с Edge и Chrome в iOS 16 beta 4 и сподели откритието си в Twitter.

Екранните снимки на Мозер показват опция „Продължете с Apple Pay“ на страницата за плащане на Apple, когато използва Edge. В момента Apple Pay работи само в Safari на iOS 15 и по-стари версии, което не ви позволява да използвате друг браузър, ако искате да плащате с Apple Pay, когато пазарувате в мрежата.



Въпреки че Мозер не споменава Firefox, други потребители са забелязали съвместимостта на Apple Pay с браузъра преди пускането на iOS 16 beta 4. Публикация в Reddit показва опция за плащане с Apple Pay в iOS 16 beta 2, докато използвате Firefox . Друг потребител на iOS 16 beta 3 казва, че има опцията да плаща с Apple Pay и във Firefox. Не е ясно кога Apple е започнал да разширява поддръжката за Apple Pay и към кои браузъри. Apple Pay обаче все още не е наличен в най-новата бета версия на macOS. Както отбелязва Мозер, това вероятно се дължи на факта, че Chrome, Edge и Firefox използват системата за изобразяване на Safari WebKit. Браузърите на трети страни са свободни да използват свои собствени драйвъри за macOS, така че скоро може да няма поддръжка за Apple Pay извън Safari на Mac.

Но промяната на мнението на Apple относно iOS може да е свързана с плановете на Европейския съюз да разбие антиконкурентните практики на големите технологични компании. Законът за цифровите пазари трябва да влезе в сила през пролетта на 2023 г. и налага набор от правила на големи компании, като Apple, Meta и Google, за насърчаване на конкуренцията с по-малки предприятия.

Проектозаконодателството по-специално преследва компании, които принуждават разработчиците на приложения да използват техни собствени рендеринг енджин. Въпреки че тази промяна може да е индикация, че Apple най-малкото се опитва да се приспособи към предстоящите правила, компанията няма да се предаде без битка - тя е платила глоба за милиони евро, преди да се съобрази с правилата на Нидерландия относно системите за плащане в местни приложения за запознанства.

Apple Pay беше пусната през октомври 2014 г. и е достъпна в над 50 държави по целия свят, включително в над 20 от страните членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още