IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Apple за Shazam разтревожи Европа

Редица държави са поискали ЕК да стартира проверка на сделката

17:26 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия ще проучи дали придобиването на Shazam от страна на  Apple Inc. не нарушава закони, свързани с конкуренцията в Европа. Няколко държави, между които Австрия, Франция, Исландия и Испания, настояват да бъде извършено такова проучване, за да се разбере дали придобиването спазва законите за сливанията на Европейския съюз.

Припомняме, че през декември Apple потвърди, че е придобила базираната във Великобритания Shazam в епоха, в която производителят на iPhone търси нови източници на приходи. Сумата тогава не бе споделена, но различни източници твърдят, че тя е около 400 млн. долара. 

Въпросните държави от Европейския съюз се притесняват, че когато Apple реши какво да прави с Shazam (например да включи функционалността в Apple Music), това може да попречи на конкуренцията.

Сега ще се наложи Apple да се съобрази с решението на Европейската комисия, която може да одобри сливането без допълнителни изисквания, или да стартира разследване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още