Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Съд засега отхвърли обвиненията срещу Google за полова дискриминация

Искът е неправомерен, защото е подаден от името на всички жени, които работят за концерна в Калифорния

Съд засега отхвърли обвиненията срещу Google за полова дискриминация

Снимка: Ройтерс

Обвиненията, че Google заплаща по-малко на своите служители от женски пол и им предоставя по-малко шансове за кариерно развитие бяха отхвърлени от съд в Калифорния. В решението се пояснява, че искът е неуместен, защото е подаден от името на всички жени, работещи за Google в Калифорния. Ищците сега имат срок от 30 дни, в който да подадат нова жалба от името на жени, които са конкретно засегнати от дискриминацията, предава Ройтерс.

Съдията от Върховния съд Мери Уис в Сан Франциско заяви в понеделник, че делото е неподходящо, защото е било подадено от името на всички жени, работещи Google в Калифорния. Според нея жалба следва да се подаде само от името на онези жени, които са изправени пред дискриминация по отношение на заплащането.

Решението идва на фона на разследване от страна на американското Министерството на труда именно за полови пристрастия при практиките на заплащане на концерна. 

Говорителят на Google Джина Сцигляно заяви, че компанията работи "за създаване на чудесно работно място за всички". „Ако видим индивидуални несъответствия или проблеми, ние се опитваме да ги поправим", допълва тя.

Още по темата
Джеймс Финберг, адвокат на трите жени, които съдят Google от септември, заяви, че ще подаде нова жалба до януари, подчертавайки, че концернът е нарушил Закона за равното заплащане в Калифорния, като „плаща на жените по-малко, отколкото на мъжете при еднакво извършена работа при всяка класификация на длъжността".

Искът е първият, в който се касае за групова жалба на жени за полово неравномерно третиране, но не е последният случай на предполагаема дискриминация на голяма технологична компания.

Министерството на труда на САЩ обвини по-рано през януари Oracle America Inc, твърдейки, че плаща повече на белите мъже, отколкото на жените и малцинствата със сходни длъжности.

Microsoft Corp. и Twitter Inc също са изправени пред съдебни дела срещу полови пристрастия, а през миналата година Qualcomm Inc уреди подобна жалба с извънсъдебен иск за 19,5 млн. долара.

Жалбоподателите в делото срещу Google са бивш софтуерен инженер, бивш комуникационен специалист и бивш мениджър, работил на различни роли в компанията. Те твърдят, че Google плаща на жените в Калифорния по-малко, отколкото на мъжете, които изпълняват подобна дейност, и им дава по-малко възможности за повишение в нарушение на щатските закони.

Google отхвърля обвинението и пояснява, че решенията ѝ за служителите се правят от комисии за наемане и повишения и е гарантирано, че няма нарушения. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Web Google

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Web
Дончев: Водещото предизвикателство пред България - човешкият капитал