IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аюрведа - как тя може да излекува всеки?

Прочистването на организма от токсини става по два основни метода, които се съчетават

08:09 | 31.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Лъки Банско</p>

Снимка: Лъки Банско

Аюрведа е индийска медицина, която може да излекува всяка болест. Тя е древна - като систематизирана наука и практика за лечение успешно се прилага повече от 5 хилядолетия, но се е зародила още по-рано.

От нея са заимствали всички цивилизации в древността, включително и на европейския континент - старите гърци и Рим. Ред исторически събития и разлики в религиите и народопсихологииите в Европа в онези далечни времена са спрели по-нататъшното ѝ разпространение на Запад. Но на Изток тя и днес продължава да е водеща медицина с официално въведено образование, специализации и лицензи на лекари, и терапевти.

Показателно е, че близо 80 на сто от индийците ѝ се доверяват. През последните 20-30 години Аюрведа отново навлиза по-масово в Европа, а също така и в САЩ, защото хората от днешната западна цивилизация разбират, че тя може да помогне на всеки. Аюрведа изцяло лекува с природни средства - билки и масла. В хилядолетния си опит аюрведите са открили лечебни свойства на многобройни растения и части от тях - корени, семена, стебла, листа, цветове, плодове.

Има и многобройни лечебни комбинации между тях - известни са над 50 хиляди формули за направата на рецепти. Трябва да се отбележи, че въпреки съвременните открития и технологии Аюрведа е без промени в принципите и методите си, завещани от мъдреците в древността. Аюрведа Аюрведа

Според заболяването на пациента и по преценка на аюрведа лекаря, билките и маслата могат да се използват външно - втриване и затоплящо обливане, съпроводено със специализирани масажи, някои се приемат и вътрешно. Съществена част от лечението е пречистването на тялото от токсините, които се натрупват най-вече от неправилно хранене и които предизвикват болестите. За аюрведите отровите увреждат органите и нарушават функциите им, а от там се нарушават и дейностите на цели системи на организма.  С пречистването на тялото от токсини, се премахват условията за развитие на болести.

Детоксът и правилното хранене - ключ към здравето

Прочистването на организма от токсини става по два основни метода, които се съчетават. По преценка на лекаря, може да се проведат в пълен комплекс, могат да се комбинират и част от терапиите на двата метода.

Пурвакарма е метод, при който се прилагат външни процедури като загряване на тялото, обливания със затоплени лечебни масла, втриване на билки, билкови сауни, инхалации, специализирани масажи на омасленото тяло или части от тялото. Това е подготвителният период през първите дни за отпускане на тялото и тъканите, и раздвижване на секторите, за които се знае, че стават "депа" за токсините. През този период организмът се освобождава от токсини, натрупани в повърхностните слоеве, кожата се освежава и подмладява, защото използваните масла имат също и антибактериални, и противовъзпалителни свойства. Така те намаляват болките, възпаленията стихват, кръвообръщението се подобрява.

По същия начин тези масла действат и на вътрешните тъкани, защото проникват в дълбочина. На практика тъканите се подготвят за освобождаване от отровите и извеждането им чрез отделителната система. Точно за това извеждане си използва Панчакарма - съвкупност от слабителни и очистителни терапии като например лекарствена клизма и повръщане.

Прочистването не е само по себе си, то се съчетава с йога, медитация, Аюрведа хранене, беседи за Аюрведа и принципите й, за да могат пациентите по-пълно да вникнат в смисъла на това, което се прави. Участието на пациента като позитивна нагласа за излекуване и точното спазване на указанията е важно за по-бързото и ефективно лечение. Аюрведите дори казват, че пациентът е част от медицинския екип, който го лекува. И не само това - важно е да възприеме и здравословните принципи на Аюрведа, защото иначе след излекуването отново ще тръгне към болестите. Затова при лечението и беседите аюрведа лекарят дава персонален план на всеки за всекидневните му дейности и най-вече за храненето - какви храни да подбира, в какво съчетание, и последователност, и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 5 години
Средната продължителност на живота в Индия е 68.35 години. В България - 74.47 години. Във Великобритания - 81.60 години. В Норвегия - 82.10 години...Очаквам от вас и статия за уринотерапията. Тръмп бе споменал нещо за нисша форма на живот - прав е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още