IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проруските сепаратисти подновиха военния конфликт с Киев

Бунтовниците нарушиха примирието, което накара ЕС и САЩ да обмислят сериозно затягане на санкциите срещу Москва

16:59 | 26.01.15 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници отстраняват артилерийски снаряди от улиците на Мариупол, който попадна под обстрела на про-руските сепаратисти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници отстраняват артилерийски снаряди от улиците на Мариупол, който попадна под обстрела на про-руските сепаратисти. Снимка: Ройтерс

В понеделник проруските бунтовници в Източна Украйна започнаха нова офанзива, която доведе до пълномащабна война в региона след петмесечно примирие. Това накара САЩ и Европейският съюз (ЕС) да заплашат Москва с по-строги санкции, пише Ройтерс.

Вашингтон и Брюксел обмислят новите мерки, след като обвиняват Русия в открита подкрепа на последното настъпление в Украйна с войници, оръжия и средства. По думите на украинският президент Петро Порошенко на територията на Украйна има поне 9 000 руски войници.

Посланици от страни от НАТО и Украйна трябваше да се срещнат в Брюксел, за да обсъдят отговор на офанзивата. Това щеше да е тяхната първа извънредна среща от август насам.

Москва отрича да взема военно участие в конфликта. Руският президент Владимир Путин обвинява Украйна в удължаване на конфликта, след като отказва да води диалог с бунтовниците. Той също така заяви, че има „чуждестранен легион от НАТО“, който се бие заедно с украинските сили.

Правителството в Киев обяви извънредно положение в двете контролирани от бунтовниците провинции и постави цялата територия на Украйна под висока тревога.

Военното министерство на страната заяви, че седем украински войници са били убити, а 24 ранени при разразилите се боеве през последните 24 часа. Най-тежки са боевете в Дебалцево, малък град, който сепаратистите се заканиха да превземат, за да осигурят защитата на основните си укрепления. Дебалцевският плацдарм на правителствените сили е под обстрела на 40 оръдия и системи за залпов огън.

Силите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република започнаха открития конфликт с украинската армия, за да обединят частите си, заяви лидерът на донецките сепаратисти и бивш руски военен Александър Захарченко, цитиран от агенция „Новости“.

Насилието в източна Украйна е най-лошото откакто бе постигнато примирие през септември. Жертвите се увеличиха значително, включително при руската атака  в събота над големият пристанищен град Мариупол, при който бяха убити 30 цивилни.

След месеци, в които примирието бе нарушавано от малки схватки на фронтовата линия, бунтовниците в наричаната от Москва „Новорусия“ миналата седмица заявиха, че нямат избор, освен да започнат офанзива. Основната им цел е да отблъснат артилерията на правителствените сили.

Правителството в Киев твърди, че офанзивата на сепаратистите е отхвърляне на примирието и така се подновява войната, в която загинаха 5 000 души досега. Киев и НАТО смятат, че хилядите руски войници в източна Украйна се бият от името на бунтовниците и използват тежко въоръжение като танкове, артилерия, бронетранспортьори и противовъздушни установки. Москва отрича да е изпращала техника в региона.

„Бунтовниците постоянно нападат позициите на украинското правителство насред конфликтната зона с артилерия, минохвъргачки, гранатомети, танкове“, заяви украинския военен говорител Володимир Полионий в обръщение по телевизията.

Бунтовниците са се заели да обкръжат Дебалцево. Населението на града е около 26 000 души и той е разположен на главния път и железопътна линия между двете основни крепости на про-руските сепаратисти Донецк и Луганск.

Правителствените сили удържат своите позиции в града въпреки засилената атака, заяви още Полионий.

Военните споменават цивилни жертви в Дебалцево, без да уточняват бройката им. Артилерийският обстрел прекъсна еликтричеството и газоподаването в града, както и телефонните линии.

След месеци, в които европейските политици обсъждат дали да не започнат отслабването на санкциите срещу Русия, завръщането на войната в източна Украйна изведнъж промени дебата към тяхното затягане. Санкциите и спадащата цена на петрола причиниха сериозни икономически вреди на Русия, като рублата продължава спада си през последните два месеца.

Европейският съюз свика извънредна среща на външните министри на 28-те държави във вторник. На нея ще бъдат обсъдени новите санкции срещу Русия.

Американският президент Барак Обама заяви, че Вашингтон обмисля всички мерки с изключение на военна намеса за изолиране на Русия и би действал заедно с европейските си партньори.

„Ние сме дълбоко притеснение от последното нарушение на примирието и агресията, която тези сепаратисти – с руска подкрепа, руско оборудване, руско финансиране, руско обучение и руски войски, провеждат“, заяви по време на визита в Индия в неделя президентът Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 21 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
"Бунтовниците нарушиха примирието, което накара ЕС и САЩ да обмислят сериозно затягане на санкциите срещу Москва"======Еееее това си е директна ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ! :)))) Явно Сорос е снесал някой долар ! Правителствените сили никога и за ДЕН не са спирали обстрела! Т.е сепаратистите ЕДНОСТРАННО бяха прекратили боевете. Е съгласете се че това НЯМА как да е безкрайно и отговора беше неминуем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
Коба
преди 9 години
Добра хохла, е мъртвата хохла!П.П. Хора със слаби нерви да не гледат филма от линка който съм постнал! Ама това е самата истина, това е истинската картинка на войната В Донбас! А не тази, която ни се представя от Ройтерс и другите еврейчета, които могат да милеят единствено за няколко некадърни, френски пишман художнци и пишман журналисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 5
Коба
преди 9 години
Какво са тези платени, пропагандни статии? Проруските сепаратисти били подновили конфликта :)) По-смешна статия скоро не бях чел :) И не мога да разбера как може да ви е толкова къса паметта, че за толкова кратко време да забравите, как Порошенко докато се правеше на Шарли, оплаквайки 15-те убити франчуля и се държеше за ръчичка с другите рептили, заповяда бомбардировки над мирни и цивилни граждани и обекти в Донбас! Да не говорим що народ изпрати за пушечно месо срещу ОПЪЛЧЕНЦИТЕ (спрете се с тези "сепаратисти"! Според автора на темата излиза, че нашите опълченци на Шипка също са сепаратисти)!!!А сега като яде шамарчетата, реве като малко дете. Ето кой поднови конфликта:https://***.youtube.com/watch?v=20woRCrIREQ&x-yt-ts=1421914688&x-yt-cl=84503534#t=185П.П. А това кога ще го гледаме по някоя от "безпристрастните ни", еврейски медии???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Всъщност, няма да е проблем плащането на руския газ - като се наложи, от зор ще носят кинтите кеш в Москва - няма да е проблем! Обаче дали рашките ще искат да разнасят куфари с кеш да си плащат дълговете.... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
И ми е много интересно до къде могат да затягат санкциите? Да изключат руснаците от SWIFT? Как тогава ще си плащат газа на Газпром? Или ще се пробват без руски газ - сигурно германците вече са прочели анализите на некои български тикви, че всъщност руският газ в Европа е по-малко от дискретно попръцкване след преяждане на Меркел... хахаха!За тази и некои други стъпки руснаците предупредиха, че ще ги приемат като акт на война! Да не би пък на някого точно това да му се иска...?Май скоро Европа ще трябва да взема много тежки и съдбоносни решения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
Верно ли това е истината? Пороша какво чака, че не е обявил война на Русия? Сега като им избият още няколко хиляди войници и им вземат танковете, таман ще имат с какво да стигнат до Киев. Щото е ясно, че конфликта няма как да се замрази. Въпроса е, дали на американците ще им устиска да почнат да нанасят въздушни удари, защото само с наемници няма да оправят работата. Ако продължават така ,ще почнат фалити на застрахователни компании, то не са 1-2 наемника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Оооо, йес! Това ще да е истината!"След месеци, в които европейските политици обсъждат дали да не започнат отслабването на санкциите срещу Русия, завръщането на войната в източна Украйна изведнъж промени дебата към тяхното затягане."Съвсем навреме руснаците решават да вземат инициативата и да прецакат отслабването на санкциите, щото те без санкции закъде са?! Путин явно е казал на опълченците:"Абе я изпраскайте там един залп с ГРАД-овете по Мариупол, че Оланд нещо се е размърдал и току виж ни вдигнали санкциите и ни объркали плановете!И вдигайте войските в атака, че докато се мотате, Потрошенко ще си прибере армията в Киев и ние тогава какво ще правим? Искам много кръв и максимални санкции! И ако не можете още един пътнически самолет да свалите, поне опраскайте с един Искандер некой ядрен реактор - там в Украйна има бол!"Хахахаха... тъпо, по-тъпо, най-тъпо, Ройтерс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 17
Forex Master
преди 9 години
>>Руските сепаратисти подновиха военния конфликт с Киев>>Американските лоялисти в Киев подновиха войната с Донбас, като засилиха бомбардировките на жилищни лайони в милонните градове като Донецк и Луганск. Опълченците са принудени да отблъснат агресора. Не може да се разчита на хунтата в Киев да спазва обещанието си за примирие. Видя се през последния месец. Ето защо гъсто населените райони на Донбас трябва да са извън обхвата на тежкото въоръжение на наказателните баталюони на бандеро-фашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 15
Forex Master
преди 9 години
>>Руските сепаратисти подновиха военния конфликт с Киев>>Американските лоялисти в Киев подновиха войната с Донбас, като засилиха бомбардировките на жилищни лайони в милонните градове като Донецк и Луганск. Опълченците са принудени да отблъснат агресора. Не може да се разчита на хунтата в Киев да спазва обещанието си за примирие. Видя се през последния месец. Ето защо гъсто населените райони на Донбас трябва да са извън обхвата на тежкото въоръжение на наказателните баталюони на бандеро-фашагите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Исн(тината е точно обратната , но не за първи път се лъже като след риба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още