IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е най-подходяща дестинация за инвеститори в имоти, търсещи доходност

В тази група попадат предимно държави от Централна и Източна Европа, но водещите западноевропейски пазари ще продължат да генерират най-много вложения

17:27 | 10.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Piхabay</em></p>

Снимка: Piхabay

България е класирана на първо място като най-подходящата дестинация за инвестиции в имоти през 2017 г. в случаите, в които инвеститорите търсят висока доходност. Това става ясно от доклад на консултантската компания Colliers за инвестиционния пазар на имоти в Европа.

В тази група попадат предимно държави от Централна и Източна Европа, макар че включва и достатъчно сигурни и развити пазари от Западна Европа, които предлагат „здравословна“ комбинация от доходност и зрялост. След нас се нареждат Словакия и Литва, а топ 10 се допълва от Белгия, Холандия, Финландия, Чехия, Украйна, Дания и Латвия.

За инвеститорите, които изпълняват балансирана стратегия риск – печалба, най-подходящите пазари за инвестиции през 2017 г. са Скандинавските страни и Холандия, посочва компанията.

За инвеститорите, които избягват рисковите вложения, най-подходящите пазари през следващата година логично са установените, зрели пазари в Западна Европа. Лидер в тази група е Норвегия, следвана от Швеция, Швейцария, Финландия, Дания, Холандия, Австрия, Германия, Великобритания и Белгия.

Инвеститорите, които търсят стабилност, трябва да се насочат преди всичко към Германия през 2017 г., вижда се от доклада. На второ място в тази група е поставена Великобритания, следвана от Франция, Холандия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Финландия, Дания и Испания.

Колкото по-високо се позиционират държавите в зависимост от това дали инвеститорите избягват риска, или търсят стабилност и потенциал за растеж, толкова по-висока активност се очаква на тези пазари, тъй като те са по-привлекателни за ключовите инвеститори, които определят инвестиционния климат, коментира Деймиън Харингтън, директор „Пазарни проучвания“ в Colliers за Европа, Близкия изток и Северна Африка.

„Комбинацията от политическа стабилност, оперативна прозрачност и добра възвръщаемост, с които се характеризират Скандинавските държави и Холандия, са достатъчна причина да считаме, че при тях ще се реализират най-големите инвестиционни обеми през 2017 г. Първостепенните пазари, по-конкретно Германия, Великобритания и Франция, остават на следваща позиция“, допълва Харингтън.

Наличието на продукт намалява поради това, че инвеститорите предпочитат да задържат ключовите си активи, а в същото време все по-малко са тези, които са принудени да продават. В резултат на това активните купувачи търсят алтернативи, през придобивания на компании. Това прави още по-благоприятни скандинавските държави, Холандия и първостепенните пазари, тъй като те предлагат по-голямо разнообразие от възможности, казва още той.

Същевременно инвестиционните пазари в Европа продължават да се променят заради геополитическото напрежение, цикличността и потока от капитали. Според компанията следващите три месеца ще са от ключово значение за Европа и пазарите ще очакват неочакваното.

Някои държави в Европа все още не са решили проблемите си с „лошите“ кредити, заради което има и изложени на риск банки, включително и Deutsche Bank и Monte dei Paschi si Siena, посочва компанията. Ефектът от евентуален банкрут или състояние на кредиторите, което да изисква правителствена подкрепа, би могло значително да промени перспективите пред пазарите, което важи най-вече за този на Италия, заключават експертите.

В най-слаба позиция като цяло за Европа са Гърция, Русия и Турция от гледна точка на доходност, лихвена среда и сигурност. Инвеститорите са силно селективни, що се отнася до рисковете, които са готови да поемат на тези пазари, подчертава се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
Голям смях, изплащане за 30-на год. , ако се нарича доходност, то тези "инвеститори" са пъъълни балъци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Пълен таашак, съчетан с прословутата законност и липса на кражби в Б-стан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
"България е най-подходяща дестинация за инвеститори в имоти, търсещи доходност" Това също е бисер . Въпреки че сигурно има и инвеститори които не търсят доходност или са против . А то точно тук се купува за да се има и да стои ей тъй ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Убав виц. В България имота се изплаща с наем за повече от 25 год. Всичко над 15 се смята за нерентабилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още