IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасен е секторът на бизнес имотите за британските банки?

По-сериозен удар банковият сектор би претърпял от спада на жилищния сегмент и по-широката рецесия при срив на пазара на бизнес имоти

09:45 | 20.07.16 г.
Колко опасен е секторът на бизнес имотите за британските банки?

Експозицията на британските банки към сектора на бизнес имотите възлиза на повече от 65 млрд. паунда (84 млрд. долара). Основният страх на пазарите е, че секторът е уязвим от голяма корекция на фона на паниката на инвеститорите, които се опитват да си изтеглят парите от инвестиционните фондове, пише в свой анализ Bloomberg.

Добрата новина е, че финансовият удар от евентуален срив в сектора на бизнес имотите изглежда управляем за банките, тъй като през последните няколко години те значително подобриха балансите си и капиталовата си позиция, допълва агенцията.

Ако се стигне до срив на пазара на бизнес имоти, подобен на този през 2008 г., това ще доведе до отписвания в размер на 965 млн. паунда за Lloyds и RBS, показват данни на консултантската компания Bernstein. Това възлиза на 5% от сумите, които двете банки са задължени да заделят като буфери заради кризата.

Исторически погледнато обаче, при срив на пазара на бизнес имоти следва и спад в жилищния сегмент и по-широка рецесия. Ако този сценарий се реализира, това би било по-сериозен проблем за банковия сектор и ще доведе до спад на експозициите и към строителния сектор като цяло, и към бизнеса изобщо и потребителите.

На графиката, базирана на данни на Goldman Sachs, се вижда колко малка ще е тежестта на банките, ако се наложи да правят отписвания само заради сектора на бизнес имотите.


 

Графика: Bloomberg, по данни на Goldman Sachs

При спад на пазара на бизнес имоти отписванията на седем банки за период от пет години биха достигнали малко под 4 млрд. паунда, сочат данните на Goldman. При срив на жилищния пазар сумата само за ипотеките достига 6 млрд. паунда, за потребителското кредитиране – 17 млрд. паунда, а за кредитирането за бизнеса – 11 млрд. паунда. Това са и ключовите области на растеж, на които банките залагат в стратегиите си през последните години, отбелязва информационната агенция.

Ипотечното кредитиране през последните години нараства с двуцифрени числа в процентно изражение заради бума на инвестициите в сектора на имотите и правителствените субсидии за купувачите на първи собствен дом. През февруари потребителското кредитиране на Острова достигна 11-годишен връх. По-умерени са ръстовете за бизнес кредитирането, но се наблюдава устойчиво увеличение от началото на 2015 г. насам.

Всичко това е под заплаха от евентуално забавяне на икономиката, без значение какво ще се случва на пазара на имоти, пише агенцията.

Допълнителен натиск върху банковия сектор би оказал и очакваният спад на фондовите пазари при забавяне на икономиката. След като стана ясно, че Великобритания напуска ЕС, банковият подиндекс в състава на FTSE изтри повече от 10 на сто.

Дори и да не се стигне до рецесия обаче, Brexit със сигурност ще „изяде“ част от печалбите на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още