IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите британски банки ще изгубят 12 млрд. паунда при криза в бизнес имотите

RBS е изложена на най-големи рискове заради експозициите си към сектора, предупреждава Moody’s

12:16 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската банка Royal Bank of Scotland (RBS) ще е най-губеща от евентуална криза на пазара на бизнес имоти в страната заради Brexit. За това предупреждава рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от Financial Times.

Агенцията посочва в нов доклад, че като цяло банките на Острова са в по-добра позиция да се справят с нова криза на пазара на имоти в сравнение с 2010 г. Въпреки това обаче шестте най-големи банки в страната ще трябва да понесат загуби в размер на около 12 млрд. паунда за две години заради експозициите им към сектора на имотите, изчислява агенцията.

Секторът на бизнес имотите във Великобритания беше една от най-ранните жертви на резултатите от референдума за Brexit и внимателно се следи от централната банка, инвеститорите и регулаторните органи.

Дребни инвеститори масово се опитаха да изтеглят вложенията си от т.нар. отворени фондове за имоти след референдума, на който 52% от британците подкрепиха страната им да напусне Европейския съюз (EС). Това предизвика затварянето на седем фонда, шест от които още не са възобновили дейност, защото се опитват да продадат активи, за да удовлетворят претенциите на инвеститорите.

Цените на бизнес имотите също отчитат спад след референдума. През юли беше отчетен най-силният спад на цените от 2009 г., поне според данни на MSCI.

Банкери съобщават за изданието, че апетитът за синдикирани кредити с цел финансиране на сделки с имоти значително е намалял след референдума. Според източник на изданието чуждестранните инвеститори поне засега са се отдръпнали, но местните остават активни на пазара.

Moody’s посочва, че RBS е най-големият кредитор в сектора на бизнес имотите на Острова. Банката се очаква да изгуби 4,1 млрд. паунда, което е 16% от общия ѝ портфейл от кредити за покупка на офиси, магазини, болници, хотели, складове и фабрики.

От банката обаче изразяват несъгласие с оценката на рейтинговата агенция. Финансовата институция припомня, че от стрес тестовете на централната банка се вижда, че загубите ще достигнат 900 млн. паунда при спад на цените на бизнес имотите от 30% за тригодишен период.

Според рейтинговата агенция Lloyds ще е втората най-губеща банка от спад в сектора на бизнес имотите със загуби в размер на 3 млрд. паунда. Трета се очаква да бъде HSBC с 1,7 млрд. паунда, следвана от Barclays с 1,5 млрд. паунда, Santander с 1,2 млрд. паунда и най-големия ипотечен кредитор Nationwide с 400 млн. паунда.

Общата експозиция на RBS към сектора на бизнес имотите се изчислява на 25,3 млрд. паунда, следвана от Lloyds с 20,3 млрд. паунда, HSBC с 12,8 млрд. паунда, Barclays с 12,3 млрд. паунда, Santander с 10,9 млрд. паунда и Nationwide с 3 млрд. паунда.

Moody’s посочва, че разгледаният базов сценарий предвижда 10% спад на цените на бизнес имотите. За сравнение, в периода на глобалната финансов криза понижението достигна 45%, припомня FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още