IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите градове дърпат напред жилищния пазар в България като цяло

Ръстът на ипотеките значително изпреварва темповете на ръст на сделките с имоти - индикация за засилена активност по рефинансиране на стари кредити

08:14 | 18.07.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Активността на жилищния пазар в София и Пловдив се забързва. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Активността на жилищния пазар в София и Пловдив се забързва. Снимка: Investor.bg

Жилищният пазар в големите градове продължава устрема си нагоре. Темповете на ръст на пазарите в София и Пловдив драстично превишават тези в големите черноморски градове – Варна и Бургас, показват данните на Агенцията по вписванията за второто тримесечие и за полугодието.

Още по-силни са ръстовете при ипотеките, което от една страната индикира засилена активност на купувачите на имоти, но и че все повече хора искат да се възползват от по-ниските лихви, за да рефинансират стари кредити. Данните обаче не разграничават сделките от рефинансиранията, както и сделките с различните видове имоти. За тенденциите на жилищния пазар може да се съди с приблизителна точност по сделките в големите градове и по-малките областни центрове.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките. Вероятно статистиката е непълна заради силния ръст на сделките с жилища в строеж – особено в София, тъй като те ще бъдат отразени в Агенцията едва при издаването на Акт 16 и предаването на имотите на собствениците им. Влиянието на тези сделки ще видим вероятно към края на тази – началото на следващата година.

Извън големите градове обаче картината на жилищния пазар не е особено розова. В по-малките областни градове като цяло сделките с имоти намаляват. Изключения от тенденцията са Плевен, Стара Загора и Русе, които обаче не успяват да компенсират слабия пазар в по-малките областни центрове, който продължава да е спорадичен на фона на по-високата безработица, по-ниската заетост и влошените перспективи пред местните икономики.

Засилена активност в големите градове

В София сделките да полугодието се увеличават с почти 18% спрямо първата половина на миналата година до 13 316. При ипотеките ръстът е още по-силен – над 28%, до 6 145.

В Пловдив ръстът на сделките за полугодието спрямо първата половина на 2015 г. е доста по-умерен в сравнение със София – 2,7% до 7 143 сделки. Ръстът на ипотеките обаче почти достига 14 на сто до 1 714.

Във Варна сделките се увеличават с 1,6% до малко под 5 хил., докато при ипотеките увеличението е 19% до малко над 1 800.

Най-слаб ръст на сделките от най-големите градове е регистриран в Бургас – само 0,4%, т.е. пазарът в града и областта остава сравнително стабилен на фона на оттеглянето и на руските купувачи на ваканционни имоти в региона. При ипотеките обаче увеличението надвишава 23% - ясен индикатор за засилена активност по рефинансиране.

Що се отнася до останалите областни градове, броят на сделките пада с почти 6 на сто за периода януари-юни т.г. спрямо същия период на миналата година. Единствено индустриалните центрове Стара Загора, Плевен и Русе, както и Пазарджик – вероятно заради близостта на града до Пловдив и до хиляди работни места, вървят нагоре с умерени ръстове. На останалите пазари тенденцията е за плавен спад на сделките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Каква е реалната ситуация на пазараРъстът на продажните цени на имотите е в рамките на 2%, отчитат от агенцията. Реализираните имоти са предимно двустайни и тристайни, като първите заемат дял от 44% от всички сделки, а вторите 35%. За многостайни апартаменти са 8% от сделките, а за едностайни 7%. С допълнителни 2-3% нарастват покупките с цел инвестиция, отчитат от компанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Данните обаче не разграничават сделките от рефинансиранията, както и сделките с различните видове имоти. Разбира се, че не може да се разбере или по точно не иска да се разбере. Смях в залата и пореден напън за покачване на цените. Абе хора със заплата от 500-900 лв. средна, как се плаща ипотека от 400+ месечно?! И кви са тея ПРОСТОИИ за ниските лихви?! Реално вземаш 100 връщаш 200 след 20 г.! Спрете да зомбирате и лъжете хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
bigi
преди 7 години
Добре са я стъкмили тази статистика. По техни сметки,искат да кажат,че в Пловдив се правят по 54 сделки всеки работен ден. НЕВЪЗМОЖНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Атлантик сити си е курортно градче, а във Филаделфия колко живеят, горе-долу колко София , че и отгоре. Индустрията и услугите дърпат хората, та така и у нас 5-6 големи и по-малки градове дърпат и бизнеса. Обаче, който се набълбука с имот преди 6-7 год, сега кръв пикае, мъкааа...иначе и аз го чакам този ръст, ама като гледам с наемите как стоят нещата, само пазарлъци и цените са си горе-долу същите :) ...аиде до 5% нагоре, с клизма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Глупава теза...колко души живеят в Атлантик сити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
osoitza
преди 7 години
Абе Смяха му се Б.Б. с магистралите ама като гледам по а.м. Тракия само Ямбол и Сливен ги няма от областните градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
bojko84
преди 7 години
Това са абсолютно нормални процеси - хората мигрират там, където е работата. А и какъв областен град е някакъв град от 30-40 хиляди души? С какво той може да привлече работни места като всичките му качествени работници са заминали или в големите градове или в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още