IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на купувачи и продавачи на имоти в София пак се разминават рязко

През последните месеци е видим ръстът на офертните цени, особено на старото строителство, но цените при сделка не търпят съществени промени

13:23 | 20.07.16 г. 6
Очакванията на купувачи и продавачи на имоти в София пак се разминават рязко

С възстановяването на жилищния пазар все повече пак започва да отваря ножицата на очакванията на продавачи и купувачи в София. През последните месеци се наблюдава видим силен ръст на офертните цени на имотите в столицата, най-вече на жилищата старо строителство. Цените, на които се сключват сделки обаче, не търпят съществена промяна, показват данните на консултантската компания „Имотека“ за първата половина на годината.

Резултатът от тази тенденция – все повече оферти престояват по-дълго на пазара, което обаче значително намалява шансовете да се стигне до продажба, посочват от компанията в анализа си за периода.

Разминаванията между купувачи и продавачи обаче не ограничават активността в жилищния сектор. Високите офертни цени и задържането на някои имоти на пазара в голяма степен се компенсира от новото строителство и сделките на компанията за полугодието нарастват с около 30% в сравнение с първата половина на миналата година, отчита агенцията.

Продавачи нерядко правят и отстъпки от цените – около 30% от сделките на компанията са направени с отстъпка в диапазона – 1 000 – 5 хил. евро, а почти 10% - с от 5 хил. до 10 хил. евро.

Очакванията на компанията са цените да се задържат до края на годината, както и тенденцията за ръст на активността. Клиентите ще търсят високо качество и ще са склонни да плащат повече, но само ако имотът отговаря на изискванията им. В противен случай ще прибягват до сделка, едва когато намерят желаното жилище, посочва компанията. Очаква се и интересът към новото строителство да продължи да нараства.

Прекомерна смелост на продавачите

Според Явор Пейчев, мениджър в „Имотека“, ръстът, отчетен в началото на 2016 г. спрямо 2015 г., е дал прекомерна смелост на продавачите и много от тях са опитали неоснователно да повишат цените си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Ръст има - на надутия балон. Повечето хора в провинцията са отчаяни и гледат да си избият комплексите и да набутат децата си в София. Постоянното говорене само и единствено за София оставя страната без българи, особено млади. Корумпираните софийски вузове с опорочени кампании събират цвета на нацията за да го развалят и прогонят след 5 години в чужбина. Който остане ще е набутан с 20-30 годишен непосилен ипотечен заем за да робува на капитала. Да робува безропотно. Цените трябва да растат за да не могат робите да се откачат по никакъв начин. Напред и нагоре. Само дето някой ще засели опразнената родина - някой изпратен от султана и хоп... продължете си сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 7 години
Чул ***, че имАло било ръст и айдееее веднага цената на *** 30-годишна панелка в Люлин-153 с 5 000 Евро нагоре. А купувачи пак нямаааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Crux
преди 7 години
Чул ***, че имАло било ръст и айдееее веднага цената на *** 30-годишна панелка в Люлин-153 с 5 000 Евро нагоре. А купувачи пак нямаааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Е, някой отвреме-навреме трябва да казва истината, че ни проглушиха ушите от агенциите с тези ръстове. "Давай, не остана!" - елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
dragos
преди 7 години
Плоска и постна статия. Претенциозно звучи това да е анализ. Не е посочено, ако въобще е правено: на база на колко сделки общо са правени изводите; на база на колко сделки за даден район по напр. тристайни, двустайни, едностайни, други; а пък за отстъпки от оферираната цена анализът е на ниво лаик или квартален репортер. Ако беше написано : оферентите са намалили цените с от 1000 до 5000 евро за имоти оферирани от 50 до 200 000 евро щеше да е ясно. Въобще статията не е за нивото на сайта. В изкуството и културата нивото на статията може спокойно да получи оценка - халтура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
С възстановяването на жилищния пазар все повече пак започва да отваря ножицата на очакванията на продавачи и купувачи в София. ---Това може да говори само за едно - финансово помъдряване на българина и все по - голямо желание да плаща "за реалности " , а не "за емоции и фикции "! Мотото би трябвало да бъде - " Няма да дам повече , отколкото е реалната , физическа себестойност "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още