IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ванкувър е световен лидер по ръст на цените на първокласните жилища

В Азиатско-тихоокеанския регион са отчетени най-силните ръстове на цените, а пазарът в Европа изостава

13:20 | 06.11.15 г.
<p>
	Ванкувър. <em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Ванкувър. Снимка: www.freeimages.com

За второ поредно тримесечие Ванкувър е световен лидер по ръст на цените на първокласните жилищни имоти, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

През третото тримесечие цените на първокласните имоти в града поскъпват с 20,4% на годишна база и 5,2% за тримесечието заради засиленото търсене и свитото предлагане, отчита компанията.

За периода броят на жилищата за продажба в града се е свил с почти една трета на годишна база. Същевременно местното търсене също се засилва, заедно и с активността на чужденците на пазара.

Втората позиция е за Сидни с годишен ръст на цените от 13,7% и 3,6% за тримесечието, а третата – за Шанхай със съответно 10,7% и 2,7%.

Топ десет се допълва от Джакарта, Мелбърн, Монако, Банкок, Сеул, Бангалор и Кейптаун.

В дъното на класацията остава Сингапур – някогашният лидер по ръст на цените на жилищата. Местното правителство предприе серия от мерки за „охлаждане“ на пазара. Така през третото тримесечие цените отчитат спад от 7,9% на годишна база, макар че нарастват с 2,2% за тримесечието.

Втори по спад на цените на първокласните жилища е Цюрих – 5,1% годишно понижение. Следва Москва с 3,8% спад на годишна база, но 6,1% ръст за тримесечието.

Пазарът на първокласни имоти в Европа продължава да се забавя като цяло, тъй като в топ 10 на класацията попада само Монако. В топ 20 пък влизат само Мадрид и Единбург с годишни ръстове от съответно 5,2% и 2,5%.

В регионален мащаб като лидер се очертава Азиатско-тихоокеанският регион, следван от Северна Америка.

Забавянето на пазара на луксозни имоти е характерна тенденция и в глобален мащаб. Индексът на компанията, който отчита глобалните цени в сегмента, нараства с 1,9% през третото тримесечие на годишна база.

Спрямо дъното, достигнато през първото тримесечие на 2009 г., индексът на цените на първокласните жилища в глобален план е нараснал с малко над 34%, отчита компанията.

Близо 73% от градовете, включени в изследването, отчитат ръст на цените на първокласните имоти, докато преди две години повишения се регистрираха в над 90% от наблюдаваните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още