IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 - годината, в която всичко за Samsung излезе извън контрол

Последната половин година се превърна в кошмар за корейския концерн и се оказа тежък удар по неговата репутация

13:06 | 03.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всичко започна в края на август с новината, че технологичният гигант Samsung Electronics ще отложи продажбите на флагмана си Galaxy Note 7, защото прави допълнителни тестове. Каква е причината и колко време ще продължат тестовете не беше ясно. И въпреки това в мрежата плъзнаха слухове, че най-новото устройство на южнокорейската компания има проблеми с батерията, които иска да поправи преди официалния старт на продажбите. Ден по-късно, на 1 септември, акциите на Samsung се потопиха с 3 на сто. Съвсем естествено инвеститорите реагираха мигновено на новините, притеснени, че случващото се ще повлияе на финансовите резултати на компанията. Тогава още никой не подозираше какво се задава...

Интернет пространството беше залято от клипове и снимки на новия Galaxy Note 7, който се самозапалва, докато се зарежда. Кадрите на самоунищожилите се телефони бяха навсякъде. Истерията беше огромна, а 11 ноември се оказа кошмарна дата за концерна. Тогава той обяви официално, че не просто изтегля от пазара устройството, но и спира тотално неговото производство.

Българският пазар не беше пряко засегнат от кризата, защото телефонът още не беше влязъл в продажба тук, но българският екип побърза да увери потребителите, че вече няма за какво да се притесняват, както и, че качеството и безопасността на продуктите остават приоритет за Samsung навсякъде по света.

Ударът за южнокорейския концерн беше още по-голям, защото Galaxy Note 7 беше пуснат на пазара само седмица преди Apple да представи iPhone 7, при това с обичайните фанфари и очакване. Докато скоро след това феновете на Apple се редяха на опашки пред магазините, както всеки път при пускането на новия модел iPhone, Samsung трябваше да обяснява отново и отново за безопасността, да търси причините за проблемите с Galaxy Note 7 и да се опитва да успокои инвеститорите. Времето не беше на нейна страна.

Компанията използва не само думи и увещания, за да запази спокойствието на всички. Дори приложи финансови стимули, за да запази клиентите си в САЩ, като предложи да им даде по 100 долара, ако предпочетат да изберат друг неин модел на мястото на Galaxy Note 7.

Истината е, че вълната от проблеми на Samsung се превърна в удар за цялата индустрия със смартфони. Всички очи вече са вперени в батериите. Дори се появиха слухове за самозапалващи се батерии на iPhone 6. Няма играч на пазара, който да не мисли за този проблем, докато потребителите търсят „най-сигурното устройство“.

А фактът, че когато се качите на борда на самолет, все още чувате предупреждения, че ако притежавате Galaxy Note 7, е задължително да го изключите, не прави добра услуга на компанията. Защото очевидно кризата продължава.

2017 г. също няма да е лека за Samsung Electronics. Южнокорейският гигант трябва наново да гради доверие у потребителите.

Съвсем естествено всички вече се питат какво да очакваме от Galaxy S8 и ще успее ли той да запълни празнината, която остави Galaxy Note 7, както в баланса на компанията, така и в продуктовата ѝ линия. Все още не знаем и кога ще се появи новото устройство, но вече се носят слухове, че то ще е с екран, който покрива цялата предна част на смартфона. Другото ново ще е липсата на „Home” бутона.

По традиция Samsung представя флагманите си на Mobile World Congress в Барселона, който тази година ще се проведе в края на февруари. Източници обаче твърдят, че новият телефон ще се появи чак през април. И макар да помним фурора, който предизвика извитият екран на Edge, сега новините около дисплея едва ли ще развълнуват толкова потребителите.

Технологичната индустрия се сблъсква все по-сериозно с проблема с липсата на истински вълнуващи иновации. Това няма да направи кризата по-лесна за преодоляване, защото няма да има какво да отвлече вниманието на хората от опасенията, свързани със сигурността. Те ще останат във фокуса на вниманието повече от всякога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още