IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Netflix в Индия изглежда розово, но не съвсем

Компанията има множество местни конкуренти

16:25 | 20.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията за Netflix в Индия не е чак толкова добра.

Силната конкуренция от страна на местни и международни играчи в медийната и развлекателната индустрия, която възлиза на 19,2 млрд. долара, американският видео стрийминг гигант разбира, че трябва да се готви за битка, пише Quartz.

“Има голяма битка с Hotstar, YouTube, Amazon и много други, като всички те се борят за времето на потребителите. Ние сме един от изборите, но това, което е уникално за Netflix, е че имаме международни заглавия, комбинирани с местни таланти“, коментира главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс.

В момента Netflix се конкурира срещу 29 подобни доставчици на съдържание в Индия според наскоро публикувания Indian Media and Entertainment Industry Report 2017 на KPMG India и FICCI. А данните за абонаментите ѝ показват, че тя Netflix трябва да извърви дълъг път преди да се конкурира сериозно с играчи като Hotstar на Star India.

Основният недостатък на Netflix ще бъде цената на услугата. Премиум абонаментът за Hotstar струва 199 рупии на месец, докато този на Netflix започва от 500 рупии. Amazon Prime годишносе предлага за 499 рупии за неограничен видео достъп, както и за бързи доставки в платформата за електронна търговия.

Въпреки че докладът на KPMG India и FICCI не уточнява дали всички активни абонати на Netflix в Индия са платили по 500 рупии и повече (бройката включва и хората, които са в средата на тестовия период), анализ в новинарския сайт Medianama предполага, че компанията има само между 200 хил. и 300 хил. платени абонати в Индия.

Друго препятствие пред Netflix в Индия е фактът, че редица местни медийни мрежи, като Zee TV и Viacom 18, пускат собствени платформи. Ozee TV и Voot например обичайно имат повече местно съдържание. А докато смартфоните навлизат все повече в сърцето на Индия, мобилни устройства стават все по-важен канал за видео потребление. Това пък привлича повече местни играчи.

Видеото в момента носи около 60% от мобилния трафик на данни според доклада на KPMG India и FICCI, а прогнозите са, че мобилният видео трафик ще нараства със среден годишен темп от 63% между 2016 и 2021 г.

Но съдържанието на Netflix в Индия все още си проправя път до зрителите и това може да отнеме няколко години. Засега компанията има партньорство с Red Chillies Entertainment за филмово съдържание, както и с комедианта Вир Дас за оригинални шоута. Идеята е по този начин американският гигант да привлече местната публика, но всичко това може да не е достатъчно. Нещо повече, услугите, базирани на по-бързите 4G връзки, като Reliance Jio, превръщат предаването на спортни събития на живо в истински хит в гледането на съдържание на мобилни устройства, а в тази категория Hotstar има голямо предимство.

Така че макар и да има много възможности в Индия, Netflix ще има доста работа в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още