Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България – 36-тa по иновации в света

Първите места в Global Innovation Index се заемат от Швейцария, Швеция и Холандия, докато Великобритания изпада от Топ 3

България – 36-тa по иновации в света

Иновационен център в Йорк, Великобритания. Снимка: Ройтерс

България се придвижи с две места напред до 36-то място по иновации в света според класацията Global Innovation Index на Cornell University, Европейския институт по бизнес администрация INSEAD и агенцията за авторски права към ООН (WIPO). Година по-рано страната ни заемаше 38-мо място в ранглистата, включваща 127 страни, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. През 2015 г. пък страната ни беше на 39-то място в ранглистата.

Като цяло България събира 42,8 пункта и е причислена към групата на държавите с високи средни приходи и е изпреварена от Естония, Словакия, Словения, Чехия, но отново е пред други държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – Полша, Хърватия, Литва, Унгария и Румъния. 

Подробната разбивка на отделните индикатори показва разнородна картина за представянето на страната ни.

Още по темата

Така например тя заема 29-та позиция в света в категорията „Креативност“, но едва 48-мо място по отношение на инфраструктурата и 56-то място, що се отнася до човешкия капитал. В това отношение има голям напредък, защото преди година заемаше 65-то място.

Глобалният индекс на иновациите се пресмята по методиката на международната бизнес школа INSEAD и е съставен от 80 различни параметъра относно учебния потенциал, човешкия фактор, инфраструктурата, вътрешния пазар, развитието на бизнеса, развитието на нови технологии, творческата дейност и други. Индексът отразява съотношението на разходите и ефекта от тях и дава възможност за оценка на ефективността на усилията по развитието на иновациите.

 

Класацията през тази година разкрива възхода на Индия като нов иновационен център в Азия, едно високо в сравнение с цялостното развитие иновационно постижение в Африка южно от Сахара и шанса за подобряване на иновационната дейност в Латинска Америка и Карибския регион. 

На първо място и тази година, както и през миналата, е Швейцария, следвана от Швеция и Холандия, докато САЩ са на четвърто място. Великобритания изпада от Топ 3 и вече е на пето място, докато Китай е на 22-ро място и за втора поредна година е сред първите 25 държави. 

Последните три места в международния иновационен индекс са за Того (18,4 точки), Гвинея (17,4 точки) и Йемен (15,6 точки).

В десетото си издание GII 2017 показва постоянната разлика в способността за иновации между развитите и развиващите се страни и слаб растеж в развойната дейност, както на правителствено, така и на корпоративно ниво.

Освен иновативните шампиони в Азия, като Китай, Япония и Корея, друга група азиатски страни, сред които Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Филипините и Виетнам, работят активно над подобряване на иновационните си екосистеми и заемат предни места по редица компоненти, като образование, развойна дейност, продуктивен ръст и високотехнологичен износ. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (2)

4
 
15
 
2
bigmamascandal до: pur6ing
преди 4 месеца
Е точно тоя път не си прав. Тва е международна класация и то авторитетна. И инвестора в следят почти сяка година, откак я има – вече десет години. Вярваш, не вярваш – тва е положението, нищо жълто не виждам тука
12
 
7
 
1
преди 4 месеца
1. На това просто не му вярвам...
2. Прави впечатление ускореното пожълтяване на Инвестора

Още от Анализи
Huawei има шанс да изпревари Apple на пазара на смартфони през 2017 г.