IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да стане новият кошмар на Apple

Политическите неразбирателства и по-слабото търсене могат да окажат негативно влияние върху американската компания в Китай

19:37 | 26.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple може да се сблъска с допълнителни проблеми в Китай, когато отчете финансовите си резултати за третото фискално тримесечие днес, тъй като пазарният дял на iPhone в Китай се сви до нивото си от 2014 г. Същевременно компанията е притеснена от антиамериканските настроения и отчетите за по-слабите посещения в нейните магазини, пише в свой анализ CNBC.

Базираният в Калифорния технологичен гигант вече стана жертва на кръстосан огън между дипломатите от Китай и Запада. През уикенда демонстранти протестираха пред магазините на Apple и пред търговските обекти, в които се продават нейни продукти, изразявайки недоволството си от скорошното решение в Хага, че Пекин няма никакво правно основание да претендира за голяма част от Южнокитайско море.

Китайските власти осъдиха протестите, а държавната информационна агенция "Синхуа" (Xinhua) написа, че „това не е правилният начин да се изразява патриотизъм“. Анализатори твърдят, че демонстрациите са били малки и е малко вероятно да навредят на марката на Apple.

Infographic: How Wall Street Reacts to Apple's Earnings Reports | Statista"Не виждам краткосрочно или дългосрочно въздействие от това събитие“, коментира Никол Пен, директор проучвания на Canalys за Азиатско-тихоокеанския регион. „Това е марка, която много китайски потребители познават и ползват“.

Забавяне на продажбите на iPhone

Въпреки че политическите вълнения могат да имат ограничен ефект върху продажбите на Apple в Китай, забавянето на икономическия растеж на страната е голямо притеснение за инвеститорите.

По данни на Counterpoint Research, обявени този уикенд, пазарният дял на Apple в Китай е бил 9% през юни. Това по-малко от 13,2% дял, които тя имаше през същия месец миналата година и е под 9,9% от юни 2014 г.

Конкуренцията на китайския пазар на смартфони стана по-голяма благодарение на местните играчи. Oppo например има 22,9% пазарен дял, а Huawei – 17,4%. Vivo пък се радва на дял от 12 на сто. На всичкото отгоре търсенето се забавя. Екипът на телекома UBS China наскоро отбеляза, че продажбите на смартфони се забавят през тримесечието, приключило през юни, и има сравнително малък брой нови абонати на 4G услугите.

В Китай Apple е прекалено бавна в представянето на иновации, ето защо изостава, твърдят анализаторите. По думите на Нийл Шах, директор проучвания в сферата на устройствата в Counterpoint Research, китайските играчи въвеждат множество иновации с много бързи темпове.

„Ако Apple не може да прави бързи хардуерни иновации и да пуска нови функции всяка година или на шест месеца, както правят останалите, ще изостане“, допълва той.

Очаква се тази година Apple да пусне на пазара iPhone 7, който ще разполага с редица нови функции, включително с двойна камера. Това обаче е нещо, което другите телефони на китайските компании вече имат.

Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
pjc50313869
преди 7 години
Пак срив?!? Все едно всеки ден има... компанията за последните 10 г. е +1000%, за последнтие 5г. е + 70%... тука коригира 10% от началото на годината и срив!??! Че и dividend yield-а е 2.5%, за разлика от редица нейнити конкуренти. Пътници били... вземете чете малко отчетите и вижте FCF ratio-та и други показели, аман от "трейдъри"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Ivel
преди 7 години
Брей, народа взе да поумнява, отдавна се очакваше! С такъв тъпанарски мениджмънт и осакатени дивайси, няма какво друго да се очаква. Пътници са апълите, много се на хапаха за изминалите години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още