IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната оценка на Apple мина 700 млрд. долара

Оптимизмът за iPhone и връщането на кешовата наличност у дома помогнаха на технологичния концерн да надмине оценката си от 2015 г.

08:35 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Apple достигнаха рекордна стойност, водени от оптимизма на инвеститорите за суперцикъла при продажбите на следващия iPhone и надеждите, че кешовата наличност от 230 млрд. долара в чужбина може скоро да бъде върната в САЩ и използвана по-широко.

На компанията й отне две години да надмине своя досегашен рекорд на цената при затваряне от 133 долара за брой от февруари 2015 г. въпреки краткия пробив над това ниво (до 134,54 долара за акция) по време на дневната търговия през април същата година. Книжата затвориха на ниво от 133,29 долара в понеделник, оценявайки компанията на 700 млрд. долара, пише Financial Times.

Акциите на Apple увеличават стойността си с повече от 15 на сто от началото на 2017 г. и с повече от 40 на сто за изминалата една година. Производителят на iPhone изпревари своя съперник Samsung, за да се превърне в най-големият по продажби производител на смартфони през четвъртото тримесечие на 2016 г., според оценките редица компании за пазарни изследвания. 

Пазарната стойност на Apple се увеличи с повече от 1 000 на сто през последното десетилетие. След четиригодишния ръст на акциите след представянето на второто поколение iPhone през 2008 г. инвеститорите на Apple преживяха по-бурни времена под управлението на главния изпълнителен директор Тим Кук от 2012 г. насам на фона на съмненията за неговата способност да поддържа серията от иновации и растежа от времето на Стив Джобс.

Сега, след като загуби за малко короната на най-ценната компания на света за сметка на конкурента си от Силициевата долина Alphabet преди една година, инвеститорите се насочват обратно към Apple като по-бавно растящия, но с висока възвращаемост залог за продължаващото доминиране на смартфоните .

Представените в края на януари тримесечни резултати надминаха очакванията на Wall Street, което накара някои анализатори да повишат прогнозите си за ръста на цената на акциите на производителя.

 

 

Мнозина на Wall Street уповават надеждите си на „суперцикъла“ на потребителите, които надграждат своите iPhone-и, когато следващият модел бъде представен през септември. Увеличението на ценовата цел на Goldman Sachs до 150 долара спомогна за изстрелването на акциите до рекордната им стойност, след като инвестиционната банка прогнозира „значително придвижване нагоре в иновациите" със следващия iPhone.

За смартфона се очаква да бъде по-радикално отклонение от предшествениците си, отколкото последните две актуализации, с чисто нов дизайн, отличаващ се органичен светодиоден екран от край до край, както и с безжично зареждане и новата възможност за „добавена реалност“. 

През този месец Apple се присъедини към консорциума за безжично зареждане, което е ясен сигнал за по-широк ангажимент към технологията, която концернът използва за първи път при своя Apple Watch.

Кук заяви в интервю за британския вестник The Independent през миналия месец, че намира добавената реалност, която позволява на дигиталните изображения да бъдат смесени с реалния свят или чрез камерата на мобилния телефон, или чрез слушалките, за „велика идея като смартфоните", която може да се ползва от всеки. „Смятам, че добавената реалност е голяма, огромна възможност“, каза Кук.

„Добавената реалност може да бъде новото приложение-убиец, което да даде нов тласък на търсенето на премиум смартфони и по-специално на iPhone", твърдят анализаторите на Goldman в бележка до клиентите си.

След  като Apple отчете по-добра от очакваното печалба през миналия месец, Morgan Stanley също увеличи целевата цена до 150 долара, отчасти заради силата на бизнеса с услуги на Apple, която би могла да вдигне общия марж на печалбата през следващите години. Почти по същото време Citi вдигна своята цел до 140 долара заради по-силните от очакваното продажби на iPhone и ценообразуването по време на коледното тримесечие.

„По наше мнение Apple продължава да бъде една от най-подценените акции в света", каза Брайън Уайт от Drexel Hamilton в скорошна бележка до клиентите. 

 

 

Тримесечните бележки на Apple до регулаторите в САЩ разкриват, че напредналите ангажименти за сделки с доставчици са нараснали с 16 на сто на годишна база, което някои анализатори приемат като сигнал за по-силен ръст на приходите занапред. UBS заяви, че това е най-високото увеличение от септември 2015 г. насам след четири тримесечия на спадове и е „донякъде изненадващо“, като се имат предвид очакванията за продажбите на хардуер да останат „плоски или да спаднат" през тримесечието до края на март.

Друга причина за ръста на цената на акциите е, че много от инвеститорите се надяват данъчната амнистия, която администрацията на Доналд Тръмп може да въведе, да позволи на производителя на iPhone да репатрира част от своята задгранична кешова наличност от  230 млрд. долара.

Тези средства биха могли да бъдат използвани за увеличаване на програмата за възвръщаемост на капитала, с която компанията вече обеща да върне 250 млрд. долара на акционерите до март 2018 г. От тази сума към днешна дата са изплатени над 200 млрд. долара, съобщи Apple през миналата седмица. В нея се включват и 15 млрд. долара под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции през последното тримесечие.

Apple плаща на акционерите около 22 на сто от своя свободен паричен поток, показват данни от скорошна бележка на RBC Capital Markets. Според  анализаторите това число може да се увеличи до над 50 на сто, привличайки „множество нови инвеститори“.

Конценът от Купертино обаче не е единствената технологична компания, която достига рекорди през 2017 г. Всъщност целият пазар се е насочил нагоре. Акциите на Microsoft, Alphabet, Netflix и Facebook също достигнаха рекордни стойности по време на дневната търговия през тази година, припомня CNBC. Индексите S&P 500, Dow Jones industrial average и Nasdaq достигнаха нови най-високи стойности в понеделник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още