IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Мариса Майер не успя да спаси Yahoo?

Когато стана изпълнителен директор, Майер беше символ на надеждата. Днес нещата не стоят така...

08:50 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мариса Майер.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мариса Майер. Снимка: архив Ройтерс

В началото на тази година Мариса Майер събра висшите мениджъри на Yahoo на среща извън офиса на компанията.

Няколко седмици по-рано един от акционерите призова за уволнението на Майер. Появиха се слухове, че Yahoo се продава. Verizon дори разкри публично интереса си от придобиването на интернет гиганта.

Майер избра да остане позитивно настроена по време на срещата и да се фокусира върху дългосрочната продуктова стратегия, което ядоса някои от директорите, които искаха най-сетне да има истински разговор за ситуацията, пише в свой анализ CNN Money.

Един от бившите директори на Yahoo коментира пред медията, че Майер е отричала проблемите. Друг директор, присъствал на срещата във въпросния ден, твърди, че е вярвала, че нейната работа като главен изпълнителен директор е да „обрисува нещата в позитивен начин“ и „да даде на хората надежда“.

За съжаление надеждата изглежда не е била достатъчна, разкриват интервюта със сегашни и бивши служители на Yahoo, с които CNN Money се е свързала, но са пожелали анонимност.

През втората половина на 2015 г. представители на ръководството започват да напускат. Някои от тях получават шестцифрени бонуси, за да останат, докато тече процесът на продажбата, твърдят високопоставени представители на компанията.

Тези, които остават в Yahoo, трудно успяват да се мотивират на фона на цялата тази несигурност. Някои работят по странични проекти, докато са в офиса. Мнозина се страхуват от нови съкращения, със или без продажба.

Този понеделник сделката най-сетне беше потвърдена. Verizon разкри, че ще плати 4,83 млрд. долара за придобиването на основните интернет активи на Yahoo. Това сложи край на продължителен процес по наддаване, а може би и на ръководството на Майер като главен изпълнителен директор.

Самата тя твърди, че планира да остане по време на периода на преход, но Verizon не е обявила дали ще има такава позиция, когато придобиването стартира наистина.

Голяма част от настоящите служители, пожелали анонимност, си отдъхнаха, след като най-накрая узнаха кой е новият собственик на Yahoo, но един от тях изрази разочарование, че Майер остава на лидерското място за неизвестен период от време.

В действителност одобрението на Майер от служителите се е понижило до 66%, сочат данни, предоставени от Glassdoor. Тук има значително разминаване с лидерите на Facebook, Google и Apple, които се радват на подкрепата от по над 90% от служителите си. И е доста далеч от първите дни на Майер в Yahoo, когато един от работниците поставя плакат с нейния лик в офиса, а над лицето на изпълнителния директор с главни букви пише „надежда“.

Майер беше смятана за най-големия шанс за спасяването на застаряващата интернет компания след години на провали в управлението, съмнителни придобивания за милиарди долари и неспособност да се вземе решение дали фирмата да се насочи към технологиите или медиите. Същевременно Yahoo се бореше с лошите резултати на своя рекламен бизнес.

Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още