IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е 15-ти по спад в Централна и Източна Европа през септември

Борсата в Латвия се извиси над всички, след като скочи с 30,5% през месеца заради една-единствена компания

08:19 | 05.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Латвийският индекс OMX Riga измести от първото място унгарския BUX по ръст от началото на 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Латвийският индекс OMX Riga измести от първото място унгарския BUX по ръст от началото на 2015 г. Снимка: Ройтерс

Основният индекс на Българската фондова борса – SOFIX, продължава своята низходяща тенденция и през септември, като губи почва и в регионален мащаб.

В деветия месец на годината борсовият измерител се нарежда на 15-о място сред общо 19 индекса, чието представяне Investor.bg следи. Освен това след края на деветмесечието SOFIX се оказва четвъртият най-зле представящ се индекс в региона.

Единствено четири бенчмарка записват по-сериозни ръстове през септември, още два – по-малки повишения, а останалите 13 – спадове. Един фондов пазар блесна пред всички, борсата в Гърция възстанови част от изгубеното, а индексите на борсите в западните ни съседи Македония и Сърбия отчитат ръстове.

През септември над всички се извисява основният индекс на борсата в Латвия – OMX Riga. Той скача с цели 30,5% през месеца и с 40% от началото на годината, благодарение само на една единствена компания. Според Bloomberg бенчмаркът дори се оказва най-добре представящият се в света през третото тримесечие.

Ралито се дължи най-вече на закупените акции на националния оператор на тръбопроводи и терминали Ventspils Nafta на стойност 80 млн. долара. Акциите на компанията почти утроиха стойността си през месеца, след като най-големият независим търговец на петрол в света – Vitol, закупи 45 млн. акции, за да увеличи дела си до 93%.

25-членният индекс OMX Riga, в който теглото на Ventspils е 36%, се изстреля с 30% само за месец, след като през юли и август почти не помръдна.

На 10 септември книжата на Ventspils Nafta поскъпнаха със 73%. Това се случи само три дни преди дружеството да разкрие подробности относно сделката. Движението на акцията е най-голямото еднодневно в историята на компанията, но и накара регулаторите да започнат разследване.

Vitol планира да изкупи останалите акции във Ventspils и да делистне дружеството. Bloomberg пояснява, че Vitol контролира Ventspils чрез дъщерното си Euromin.

След пазара в Латвия вторият най-добре представящ се е този на Гърция. През септември основният индекс ASE се покачи с 4,81%, въпреки че стойността му е все още с една пета по-ниска в сравнение с края на 2014 г. На фона на новите избори, които затвърдиха управлението на СИРИЗА и готовността за изпълнение на третата спасителна програма, изглежда пазарът на южната ни съседка отново започна да привлича инвеститорите.

Топ 5 по ръстове допълват индексите в Словакия, Македония и Босна и Херцеговина. Сръбският BELEX е шестият, който изпраща месеца с повишение.

Макар и с лек спад от 0,23% фондовият пазар на северната ни съседка Румъния е един от останалите 13, които губят от стойността си през септември. Други 7 пазара бележат спадове в интервала 1-3%. След тях се нарежда SOFIX, който през септември се сви с 3,7%.

Топ 3 на най-зле представящите се индекси в региона на ЦИЕ през месеца оглавяват PFTS в Украйна, MICEX в Русия и PSE в Чехия със спадове, съответно – от 9%, 5,2% и 5,17%.

Както посочихме, първи по покачване от началото на годината е индексът на латвийския пазар, който отне почетното място на унгарския BUX. Той е вторият най-добре представящ се от старта на тази година с ръст от 25,6%. Топ пет в това сравнение формират SSI в Словакия (+21%), MICEX в Русия (+17,6%) и OMX Tallinn в Естония (+14,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Защо пазарните "анализатори " у нас така упорито скриват равнището на Софикс преди кризата 2008 г и сега и къде са отишли от тогава другите страни, а къде сме ние, и имали по зле от нас, не в Европа , а в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още