IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е толкова неефективно здравеопазването в България

Само мизерното финансиране ли е виновно, пита в анализ за Deutsche Welle Николай Цеков

09:35 | 09.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България заема незавидното 46-то място (от общо 55 страни) в тазгодишната класация на агенция Bloomberg на държавите по света относно ефективността на здравните им системи.

Оценките са направени въз основа на данните за средната продължителност на живота в изследваните държави, като индексът отразява още дела на разходите за здравеопазване в брутния им вътрешен продукт (БВП), а също и размера на средствата, отделяни за медицински грижи на глава от населението.

С едва 662 долара разходи за медицински грижи на глава от населението, 8% дял от БВП за здравеопазване и със 75 години средна продължителност на живота, България пропада с три места надолу спрямо класацията от 2009 г.

В развитите страни разходите за здравеопазване са между 5 хил. и 10 хил. долара на глава от населението, делът на изразходваните за медицина средства спрямо брутния им вътрешен продукт е между 10% и 17%, а средната продължителност на живота надвишава 80 г. 

Чили, също както България, отделя около 8% от БВП за здравеопазване, но постига средна продължителност на живота от близо 82 г. Затова, по ефективност на медицинските грижи, тази развиваща се южноамериканска държава заема в класацията на Bloomberg отличното 8-мо място и се нарежда по този показател сред най-богатите страни в света.

Само мизерното финансиране ли е виновно, пита в анализ за Deutsche Welle Николай Цеков.

Шефовете на двете основни неправителствени организации за защита на правата на пациентите в България д-р Стойчо Кацаров и д-р Станимир Хасърджиев са категорични, че основната причина за лошото състояние на здравеопазването в България е хроничният недостиг на средства за поддържане и развитие на системата.

„Дори тези 662 долара разходи за годишното медицинско обслужване на средностатистическия български гражданин, които присъстват в изчисленията на Bloomberg, създават измамна представа за финансирането на здравеопазването в страната.

Защото едва половината от тези средства се предоставят от публични фондове като Здравната каса, а за останалата част българските пациенти трябва да се бъркат в плитките си джобове. В Германия, при разход за медицинско обслужване от около 5000 долара годишно на човек, делът на доплащане от страна на пациентите е едва 15%.

За разлика от България, лекарствата по рецепти са напълно безплатни за болните в повечето страни-членки на ЕС, защото се реимбурсират изцяло от здравните каси“, изтъква д-р Кацаров.

Колегата му д-р Хасърджиев смята, че ефективността от здравните грижи в България допълнително спада от нерационалното разпределение на отпусканите средства. Нищожна част от тях отиват за профилактика, доболнично лечение и дългосрочни медицински грижи, чието развитие би могло да спести значителна част от големите, за мащабите на системата, разходи за най-скъпоструващите пътеки за лечение на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Така например активното издирване и ранното диагностициране на пациенти, които са с висок риск да заболеят от тежки и труднолечими заболявания, би спестило солидни средства за закъснялото, мъчително и нерядко завършващо с фатален изход лечение след появата на болестта.

Повечето изследвания за ранно откриване на коварни заболявания обаче не са по джоба на хората в най-бедната членка на Евросъюза. „Вижте само разпределението на бюджета на Здравната каса и ще се убедите, че подобен подход не е сред нейните приоритети“, аргументира се д-р Хасърджиев.

Пропадането в ефективността на българското здравеопазване е още по-изразително, ако в класацията се използва по-точният и изчистен от странични ефекти показател „Средна продължителност на живота в добро здраве“, единодушни са двамата шефове на пациентски организации.

По данни на Световната здравна организация за миналата година за България този показател е 66,4 години. За сравнение - в Албания и Китай стойността му е 68,5 години, а хората в повечето страни в Западна и Централна Европа, в САЩ, Канада и Япония живеят в отлично здраве средно с 6 до 9 години по-дълго от българите.
Не стига че населението на България е най-бързо застаряващото в Европа, но и за дългосрочни грижи за тежко болните и най-възрастните български граждани се харчи едва 1% от бюджета на Здравната каса, което, дори в относително изражение е в пъти по-малко от развитите страни. В същото време стана мода в България да никнат клиники, които да усвояват лъвския пай от парите за активно лечение.

„Това е в полза на пациента, но преди няколко години някои хора измислиха много високи цени за модерни инвазивни процедури - в кардиологичните клиники, например. Има и злоупотреби при поставянето на диагнози, които изискват лечение по скъпите клинични пътеки. Често това се прави, за да могат болниците да компенсират ниското заплащане по останалите пътеки, а понякога и да спестят пари на пациентите си.

Въпреки това най-честите оплаквания са заради непосилните цени, които здравноосигурените трябва да доплащат за „безплатното“ си лечение.

Имаме и много оплаквания от грубото отношение на медиците и от лошото обслужване", обобщава д-р Кацаров причините за широко изразяваното неудовлетворение от състоянието на здравеопазването в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Причината е само една - не се поема гаранция за процедури и лечение.Останалото са следствия - и кражбите, измамите, безхаберието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Не е ефективно защото е едно от най-социалните здравни системи в развития свят.Имам доста приятели чужденци, някои от тях са в най-богатите днес западни страни. Навремето останах много учуден, когато разбрах че чакат по 30-180 дни за преглед при специалист. Дори и при сериозни здравни проблеми като например излизане на сърце от ритъм на 68-годишен човек. Имат много добре развита система на спешна помощ, която винаги им помага, но за прегледи при специалисти чакат с месеци.Тука всички знаем как е. Освен ц-и-г-а.н.и-т.е, които нищо не плащат но пък щедро ползват всичко наготово, някои български пенсионери не мога да си легнат спокойно ако не са минали да притеснят поне двама трима доктора през деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Веско
преди 7 години
Чили - тази развиваща се южноамериканска държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
когато стане рентабилно инвестирането в апаратура , квалификация и кадри - сега много от нещата се обезсмислят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
"Защото едва половината от тези средства се предоставят от публични фондове като Здравната каса, а за останалата част българските пациенти трябва да се бъркат в плитките си джобове" - това го приемам като призив за увеличаване на дела на Здравната каса и/или застрахователи.И след това: "Колегата му д-р Хасърджиев смята, че ефективността от здравните грижи в България допълнително спада от нерационалното разпределение на отпусканите средства"А обяснете ми как да се съгласим с това да сдаваме да се управляват повече наши средства на "специалисти", след като до сега ги управляват нерационално?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още